Galiba Gyermekfesztivál – Ötnapos, ingyenes gyermekfesztivál az ország egyetlen klasszikus Vidámparkjában!

Az 56 éves tradícióval rendelkező Debreceni Virágkarnevál kísérőprogramja, az idén XI. alkalommal megrendezésre kerülő Galiba Gyermekfesztivál öt napon keresztül közel 200 ingyenes programot biztosít a gyerekek és családjaik számára az ország egyetlen klasszikus Vidámparkjában, a debreceni Nagyerdőn augusztus 17. és 21. között.

A folyamatosan megújuló több mint 60 éves múltú patinás park egész nyáron feledhetetlen élményeket kínál a gyerkőcök számára, augusztus 17-től pedig már a fesztivál első napján teljes programpalettával várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyó nagyközönséget. A gyermekfesztivál interaktív és izgalmas színpadi produkciókat, bűvész show-t és koncerteket, társasjátékokat, videójátékokat és kézművesfoglalkozásokat, sportbemutatókat tartogat, melyek programjai a felhőtlen szórakozás és a készségfejlesztések mellett idén bemutatják a különböző szakmák és mesterségek világát.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Állatgondozó, növényorvos, bűvész, fizikus, kémikus, katona, kertész, légiutaskísérő, rendőr, sofőr, színész, társasjáték tesztelő, e-sportoló, tűzoltó, mentős, rendőr, vasutas, zenész, táncos, énekes, modell, levéltáros, pap, gyógyszerész, fodrász, környezetvédő, vívó, légtornász, tornász, sportlövő, kung-fu mester, aerobik oktató, edző, gólyalábas, focista, kézilabdázó, tolmács, tudós, mérnök, marketinges, programozó, tervező vagy tévés – a Galiba Gyermekfesztivál közelebb hozza a modern és hagyományos szakmákat a kicsikhez, sőt a nagyobbaknak is segít abban, hogy megismerjék azt, miről szólnak a napjaink új munkakörei.

A Vidámparkban ezen öt nap alatt bárhol és bármikor feltűnhetnek a vásári komédiások: az Agyagbanda zenekar csodálatos csörömpölése felel a vursli zenéért; a Vojtina Bábszínház, az Ort-Iki társulat és a Duó Trió gólyalábasai pedig a fiatalokat kápráztatják el.

A zenei nevelés nem csupán a műveltség része, de az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik: a zenehallgatás növeli az agy aktivitását és a produktivitást, továbbá a számunkra kellemes zene hallgatása és a hangszeres játék dopamint szabadít fel. A Lituus Rézfúvós Zenekar, a Varázserdő, a Helyőrségi Zenekar és a Rocksuli interaktív hangszersimogató programjain keresztül a kicsik közelebb kerülhetnek a hangszerekhez, a zenéhez és a különböző zenei műfajokhoz.

A gyermekkor meghatározó eleme a meseolvasás: a Galiba Gyermekfesztivál népmeséit ezeken a napokon szépenszóló muzsika és népzene, továbbá néptánc bemutató és táncház egészíti ki Bíró Imre és zenekara jóvoltából.

A felnőtteknek is újdonságként hathat a matyipróba elnevezés, mely népmesei hősünk, Lúdas Matyi nevéhez köthető. E próbán a gyerekek népi fajátékok segítségével ügyességi próbákon mérettethetik meg magukat, ahol a győztes versenyző nem kisebb címmel mehet haza aznap, mint, hogy ő Az év Matyija!

Reneszánszát éli a társasjátékozás a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt! A Mit játszunk? csapata és a Debreceni Pagony könyvesbolt több száz társasjátéka közül lehet majd választani a látogatóknak.

A látogatók – belépőjegy ellenében – állatkerti sétákon vehetnek részt, ahol találkozhatnak Lúdas Matyi lúdjával, továbbá 5 földrész 200 fajának további 900 egyedével, és megismerhetik ezeket a bámulatos állatokat: láthatják őket etetés közben, információkat szerezhetnek természetükről és szokásaikról, miközben a gondozóik munkáját is megismerhetik. A növénykertben pozsgások és kaktuszok kiállítása várja a leendő botanikusokat és növényorvosokat, míg az ifjú geológusok a Föld méhének kincseivel ismerkedhetnek az Az ásványok világa, a Föld költészete című kiállítás keretében.

A Galiba Gyermekfesztivál vezérelve évről évre az, hogy a sport és az egészséges életmód fontosságára nevelje a kicsiket. A DEAC tornaszakosztálya, a kézilabdázó- és focista csemetéi, a Claudia’s Angels légtornászai és a különböző tánciskolák (latinos zumba, modern tánc, társas tánc, mazsorett, akrobatikus show, hip-hop, shuffle) különböző formáit mutatják be a mozgásnak, melyekhez a gyerekek kapcsolódni tudnak, és felfedezhetik azt, ami a sport öröme mellett kikapcsolódást is jelent számukra.

A fesztiválon a gyerekek találkozhatnak a csodálatos mentősökkel, a bátor tűzoltókkal, katonákkal és rendőrökkel, akik elképesztő eszközeikkel és járműveikkel érkeznek, melyeket a kalandvágyó gyerkőcök akár ki is próbálhatnak: tűzoltó csúszda és mentő autó – csak kettő az ikonikus darabok közül, melyeket birtokba vehetnek a Galiba alatt. És ha már járművek… A KidCar gyermekméretű távirányítós, elektromos kisautókkal készül, míg a DKV-nak köszönhetően mini elektromos kisbuszt tesztelhetnek a gyerekek, és próbára tehetik ügyességüket a buszban berendezett szabadulószobában. A DERKE különböző korcsoportoknak hoz fajátékoktól az interaktív kvízig közlekedéssel kapcsolatos játékokat. A Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület bicikli-, motor- és gépkocsiszimulátorral és ehhez kötődő feladatokkal érkezik.

A gyerekek legtündéribb mozzanata, amikor először saját járgányukra pattannak: ez az élmény hívta életre a 2 és 5 éves totyogóknak meghirdetett futóbicikli versenyt augusztus 21-én a vidámparkban berendezett KRESZ pályán.

A Galiba Gyermekfesztivál várva várt elemei a legkülönbözőbb kézműves foglalkozások, a festések és színezések, a hűtőmágnes készítések, arcfestések és hajfonások vagy a nagy népszerűségnek örvendő szerencsekerekezés, képkirakás és jelvénykészítés.

A Lehetsz Király, a Kismaszat, az Oviakadémia és az Egyenlő Esély Egyesület érzékenyítő foglalkozásokkal, finommotorikát fejlesztő kézművesfoglalkozásokkal segít a gyermekek érzékeinek finomhangolásához; a Csodakutya Alapítvány pedig bemutatja a kutyaterápia gyógyító szerepét.

Természetesen a mai, modern játékok is szerepet kapnak az ötnapos fesztiválon, így a Rioter Games képviseli a gamereket, ki lehet próbálni számos izgalmas VR játékot, továbbá FIFA és Forma 1 konzolok érkeznek a fesztiválra. A gyerekek körében jelenleg a legnépszerűbb játék, a Beat Sabber várható a legnagyobb attrakciónak.

A technológia vívmányaival is első kézből találkozhatnak a látogatók: saját szemükkel láthatják hogyan zajlik a 3D nyomtatás vagy mire képes a robotika tudománya, a grafikai szoftverek varázsát pedig green box fotókon keresztül csodálhatják meg a kicsik, hiszen Demónától a Jégvarázsig varázsolnak a gyerekek köré díszletet a grafikusok.

A Galiba Gyermekfesztiválról kihagyhatatlan a fagyi, a színes jégkása, a popcorn, a vattacukor és a kürtőskalács, melyek mellett egészséges finomságok, gyümölcspoharak és gyermek menü is vár a látogatókra. A Zádor debreceni kávépörkölő a felnőttek számára nyújt frissítőt ehető, kukoricamáléból készített poharakban.

A Galiba Gyermekfesztivál öt napján a Vidámparkba történő belépés díjmentes.

A Galiba Gyermekfesztivál aktuális híreiről a rendezvény Facebook eseményéből értesülhetnek az érdeklődők.