Hetedik alkalommal rendeztek Székely Napot Debrecenben

Énekkel, zenével, tánccal, kiállítással, gyerekprogramokkal és igazi székely finomságokkal várták szombaton mindazokat, akik ellátogattak a Batthyány utcai DESz24-udvarban megtartott Székely Napra.

A megnyitón a rendezvény szervezője, a debreceni székhelyű Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület nevében Csíki András köszöntötte a vendégeket.  

Majd felolvasta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke levelét: “A Székely Nemzeti Tanács nevében köszöntöm a VII. Debreceni Székely Napok minden résztvevőjét, és kifejezem köszönetemet a debreceni polgároknak, hogy hozzájárultak a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés sikeréhez.  Öt esztendővel ezelőtt az V. Debreceni Székely Napok alkalmával írt levelemben a napi politikai aktualitás késztetett arra, hogy kitérjek egy nagyon régi és megkérdőjelezhetetlen alapigazságra: a székelység érdeke, hogy Magyarország erős és független állam legyen, a nemzet sorsát érintő döntéseket pedig Budapesten hozzák meg. A világban zajló politikai folyamatok, de a mi helyzetünk alakulása is arra ösztönöz, hogy ezt az alapigazságot megismételjem, aláhúzzam, és a levelem kulcsmondatává tegyem.” – írta üzenetében Izsák Balázs.

A programok sorát a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Domokos-lányok nyitották meg. A nap folyamán volt kiállításmegnyitó, Erdély-ismereti vetélkedő, íjász-bemutató, vetítettek filmet az Úz völgyéről, élvezhettünk solymász-bemutatót, színpadi előadásokat, bemutatkozott a Székelyföldi Legendárium, fellépett a Pendely Énekegyüttes és a Törköly Zenekar.

Szeretnénk, ha a székelyeket, a székelyekhez fűződő gondolatokat, erényeket és kihívásokat nyitott szívvel fogadná a debreceni, hajdúsági ember, megközelítőleg olyan nyitottsággal és szeretettel, mint amilyennel a székely ember fogadja őt a Gyimesben, Gyergyóban, Csíkban, Nyárádmentén…                                                     

Csíki András

Az udvaron felállított standokon a Romanika Kiadó, a Debreceni Partium Ház (Székely Könyvtár) könyvei, parajdi só és gyergyócsomafalvi termékek várták az érdeklődőket.

Eljöttek a Székely konyha című gasztronómiai kiadvány szakácsai is, akik lucskoskáposztát és rókagomba tokányt készítettek juhtúrós puliszkával. De ott volt a Csíki sör és a Kiss-Bereczki Kürtőskalács Sütöde is.

A belépés a rendezvényre díjtalan volt, de lehetőség nyílt támogatói jegy vásárlására, mellyel a résztvevők értékes ajándékcsomagokat nyerhettek és támogathatták a Székely Nemzeti Tanács munkáját.

Fotók: Facebook/Nyisztor Miklós