Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Debreceni Ünnepi Könyvhét

Bár valójában már a szerdai, nulladik napon elkezdődött, hivatalosan ma délután nyitotta meg a debreceni könyvhét hivatalos programját Bereményi Géza, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár által szervezett rendezvény díszvendége. A június 16-ig tartó könyves eseményen a kedvezményes könyvvásárlási lehetőség mellett dedikálások, koncertek, gyerekrendezvények, interaktív közösségi programok várják az érdeklődőket.

Immár 90. alkalommal rendezik meg országszerte az Ünnepi Könyvhét programsorozatát júniusban. A debreceni Ünnepi Könyvhét – a legnagyobb vidéki könyvheti rendezvény – június 12-től 16-ig tart a Csapó utcai sétálóövezetben, aminek keretében mintegy 20 standon várják a könyvesboltok, könyvkiadók és könyvkereskedők az olvasókat.

Az Ünnepi Könyvhét eredeti célkitűzése az volt, hogy az élő, kortárs szerzőket népszerűsítse, és ez kilenc évtized elteltével sem változott. A szervezők most is lehetőséget kívánnak adni az olvasóknak, hogy személyesen találkozhassanak kedvenc szerzőikkel. A szerzők bemutatkozása mellett kerekasztal-beszélgetések, előadások, rendhagyó irodalomórák során a könyvekkel „hivatalból” foglalkozó előadókat hallgathatunk. 

A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza, Kossuth- és Balázs Béla-díjas költő, író, dalszövegíró, forgatókönyvíró-rendező és színházvezető, sokszínű életműve részeként A svéd király, a Vadnai bébiA legjobb részem, a Veri az ördög a feleségét és a Megáll az idő írója.

« 1 A 7 »

Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: Bartók Imrével, Bérczesi Róberttel, Dezső Andrással, Fábián Jankával, Holden Rose-zal, Kiss Lászlóval, Kukorelly Endrével, Mán-Várhegyi Rékával, Papp Csillával, Tóth Krisztinával és Víg Balázzsal.

Bár a Várad könyves-standja egyelőre nem nyílt meg, a nagyváradi Élő Várad Mozgalom  egy-két tagja teremtés pa-dö-dő címmel, irodalmi jellegű performanszot eszelt ki a Debreceni Ünnepi Könyvhétre.Velük szombaton este 19 órakor találkozhatunk a Roncsbárban. Június 16-án este pedig a Nagyváradi könyves esten megtudhatjuk, hol tartanak Péter I. Zoltán háromkötetes Ady-életrajzának munkálatai,  valamint bemutatják Kormányos László Nagyvárad krónikája című könyvét. 

Kiemelt kép: Bereményi Géza,  a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legsokoldalúbb alkotója ma délután dedikált a Könyvutcában, majd este a MODEM-ben találkozhatott vele a közönség. Fotók: denagy.hu