Honlap és mobil applikáció a Debreceni Zsidó Temetőről

Az Őrváros Közalapítvány, az Életminőség Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség példamutató együttműködése keretében született meg egy egyéges, szakmailag ellenőrzött temetői adatbázis és a térinformatika publikációjaként egy honlap és mobiltelefonos applikáció.

A fejlesztésről sajtótájékoztató keretében számolt be Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke 2021. november 22-én.

Puskás István alpolgármester három szempont miatt tartja jelentősnek ezt a fejlesztést. Egyrészt újabb fontos lépéséhez érkezett ezzel Debrecenben a kulturális, a közösségi élet és a digitalitzáció kapcsolata. Másrészt Debrecen kulturális és közösségi életének egyik legfontosabb értéke a különböző vallási felekezetek, valamint az önkormányzat együttműködése. A harmadik fontos szempont pedig a kegyeleti örökség, a már eltávozottak emlékének ápolása, ez emlékhelyek gondozása.

Mint azt Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, vallási törvényeik és szokásaik szerint a közösség, a zsidó emberek életében nagyon fontos szerepe van a temetőnek. Kötelességük azt ápolni, gondoskodni róla, olyan állapotban tartani, hogy mindenki számára látogatható legyen. Egy zsidó temetőben egy sírhely örök sírhely és zarándokhely az utódok számára. A debreceni zsidó közösség is mindent megtesz annak érdekében, hogy a Monostorpályi úti temető megfelelő módon látogatható legyen. A honlap és az applikáció nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy az emlékezők minden esetben meg tudják találni azokat a sírhelyeket, melyeket szeretnének. Az adatbázis az érdeklődők számára is értékes információkat tartogat, hiszen olyan nagyságok nyugszanak ebben a temetőben, mint a Déri Múzeum vagy az egykori Biogal gyógyszergyár alapítói, a város hajdan köztiszteletben álló polgárai, híres rabbik.  

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke szerint a honlap és az applikáció mögött hat-hét éves munka áll. Közel 8000 sírt sikerült azonosítani a bennük nyugvók adataival együtt. Mostantól virtuálisan bejárható az 1841 óta létező temető. Több szempont alapján lehet sírhelyekre rákeresni, de kiemelten kereshetők az adatbázisban a rabbik, a Debrecen életében kiemelkedő szerepet játszó személyiségek, a hősi halált halt zsidó katonák, valamint a holokauszt áldozatai sírhelyei. A keresés eredménye adatlapon is kinyomtatható. Mazsu János külön is köszönetet mondott a fejlesztés kapcsán Papp József helytörténésznek és Stercel Károlynak, az Életminőség Alapítvány elnökének.

A honlap ITT érhető el.

Készült a TOP-7.1.1-16-6-H-ERFA-2020-00700 „Cívis Militárium Mobil App – Zsidó Temető” pályázat keretében.