Ilyen volt a román himnusz napja Nagyváradon

Július huszonkilencedikén ünneplik hivatalosan a jelenlegi román himnuszt. Ebből az alkalomból Nagyváradon, a városháza előtt tartottak ünnepséget. Az eseményen részt vett Florin Birta, Nagyvárad polgármestere is. 

Az ünnepség katonai ceremóniával, Románia harci zászlaja előtti tisztelgéssel, a himnusz eléneklésével kezdődött, az eseményen beszédet mondott Dumitru ?iplea prefektus és Sorin ?ipo?, a Nagyváradi Egyetem történésze. 

Miniszterelnöki üzenet

A himnusz, a zászló és a címer meghatározzák identitásunkat, és tartós kapcsolatot jelentenek népünk múltja, jelene és jövője között – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken, a román himnusz napján közzétett üzenetében.

‘A mozgósító üzenete miatt a pasoptista forradalom himnuszának választott Deşteaptă-te, române (Ébredj, román!) az 1989 decembere utáni Románia himnusza is lett, miután mozgósító akkordjai és szövege a történelem számos más fordulópontján, a függetlenségi háborútól és a két világháborútól kezdődően az 1987. november 15-i brassói munkásfelkelésig, majd az 1989. decemberi forradalom idején is visszhangra talált és lelkesítette a románokat’ – olvasható Nicolae Ciucă üzenetében.

Rámutatott, Nicolae Bălcescu a románok Marseillaise-ének nevezte a himnuszt.

‘A nemzeti himnusz, a zászló és a címer meghatározzák identitásunkat, és tartós kapcsolatot jelentenek népünk múltja, jelene és jövője között, valamint jelképezik az ország azon képességét, hogy átvészelje a nehéz időket és fejlődjön, kihasználva a polgárok akarata által teremtett lehetőségeket’ – fogalmaz a miniszterelnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzeti szimbólumok tisztelete a románok által a kommunista rezsim évtizedes elnyomása után nehezen kivívott szabadságjogok tiszteletben tartását és ezek előmozdítását jelenti egy sokszínű és a közös értékeket szem előtt tartó Európában.