Ismét Debrecen és Nagyvárad közötti szomszédolással telt a hétvége

Múlt szombaton újabb debreceni csoport vett részt a Szecessziós séta Nagyváradon elnevezésű túránkon, vasárnap pedig a Nagyvárad melletti Bihar község általános iskolájának tanulói élvezték a debreceni tudományos élményközpont, az Agóra szórakoztató programjait és a Déri Múzeumban tett látogatást.

Szombat reggel, a szokott találkahelyről, a Kishegyesi úti Tesco parkolójából indult a debreceni kirándulók csoportja, hogy bejárja a szomszéd város magyar vonatkozású kultúrtörténeti helyszíneit. Alig több mint egyórás, kényelmes utazás után már meg is érkezett a kisbusz a Nagyváradi vár parkolójába, ahol a denagy.hu szerkesztőitől Farkas László helytörténeti blogger vette át a program irányítását.

A várban, Mihálka Nándor muzeológus szakavatott előadásából kiderült: olyan különleges területen járunk, ahol egykor hét koronás fő temetkezett, ahol olyan nagyszerű várkapitányok parancsnokoltak, mint Báthory István, Báthory Kristóf, Bocskai István és II. Rákóczi György, de múltja szorosan kötődik Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez is.

A Vártól induló séta a gyönyörűen felújított Cion Neológ Zsinagógába vezetett, ahol a helyi idegenvezető a nagyváradi zsidóság történetét idézte fel. Következtek az egykori Kossuth és Zöldfa utca szecessziós palotái és a két utcát, valamint a Szent László teret összekötő Fekete Sas passzázs, amely lassan Nagyvárad szimbolikus épületévé válik. A téren három felekezet temploma áll, a látogatók benézhettek a Holdas-templomként emlegetett ortodox templomba, a görög-katolikus Szent Miklós Katedrálisba és a Városháza épületére néző Szent László templomba.

Rövid pihenő után a Városháza tornyából, a Sebes-Körös által kettészelt város panorámájában gyönyörködhetett a csoport. Majd ebéd következett a Szerencsés Fogadóban. A debreceniek szívesen ismerkedtek az erdélyi konyha ízeivel, népszerű volt a csorba, a flekken és az áfonyával töltött erdélyi fánk.

A kiadós ebéd után jól jött a séta, amely három szálloda és a színház épülete által határolt Bémer téren folytatódott, majd a Fő utcán, a szecessziós paloták között. Egy kis kitérőt is tettek a jelenleg Ady múzeumként szolgáló egykori Mülleráj felé, és vetettek egy pillantást a Vármegye házára, amelyre a költő szerint ?felszállott a páva?.

Egy kis buszozás után a csoport körbejárta a Barokk-palotaként ismertté vált római katolikus püspöki palotát és a székesegyházat, valamint a Kanonok sort, majd Szent László királyunk szobra előtt intett búcsút Nagyváradnak, amit egyre többször nevezünk ismét szent László városának.

A kiránduláson ingyenesen vett részt Nagy Lajosné, szerencsés nyertesünk, akit a szecessziós séta híreit a Facebookon megosztó lájkolók közül sorsoltunk ki.

Vasárnap már a Nagyvárad melletti, Bihar község általános iskolájának tanulói szálltak buszra, hogy ellátogassanak Debrecenbe, ott is a tudományos élményközpontba, ahol szó szerint varázslatos fizikai-, kémiai-, biológiai- és csillagászati jelenségeknek lehettek a részesei.

Elröpült a négy óra, következett az ebéd a Fit and Fine étteremben, ahol frissen készült húsleves, szezámmagos rántott csirkemell hasábburgonyával és mogyorókrémes palacsinta csillapította az éhséget, hogy jusson erő a további programokra is, amelyek a Déri Múzeumban folytatódtak. Munkácsy Krisztus-trilógiájának lenyűgöző monumentalitása után, az ókori Egyiptom múmiáinak titokzatos világa várta a diákokat, és persze a magyar történelem legfontosabb eseményeinek szemléletes bemutatása.

Reményeink szerint a Debrecen Nagyváradi Értesítő kezdeményezésére és közreműködésével megvalósuló szomszédolás tovább folytatódik, mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy engedjen testvérvárosa vonzásának, és egy napot Debrecenben vagy Nagyváradon töltsön.