Kavicsszállító kamionok számára nyílt határátkelő Nagykereki és Nagyszántó között

A magyar és román országos határőrség vezetői Nagykereki és Nagyszántó között speciális határátkelőt nyitottak az autópálya-építkezésre Romániából kavicsot szállító teherautók számára.

Hajdú-Bihar és Bihar megye vezetői már júniusban megállapították, hogy a készülő M35-ös autópálya munkálataihoz szükséges kavicsmennyiség beszerzése nagyon nehézkesen halad, mivel a kavicsszállító kamionok sokszor hosszú órákig vesztegelnek a zsúfolt határátkelőnél. Hogy a 2020-ban átadásra kerülő autópálya-szakasz és határátkelő építését ne hátráltassák a lassú határátkelési feltételek, már akkor megállapodást kötöttek egy ideiglenes határátkelő megnyitására.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke akkor elmondta, hogy „a racionális döntések és a valós határ menti együttműködés újabb mérföldköve lehet ez a megállapodás” és kifejezte örömét, hogy a magyarországi autópálya-projekthez ily módon Bihar megye is hozzájárul.

A kezdeményezés a héten megvalósult, a két ország vámparancsnoksága a magyarországi Nagykereki és a romániai Nagyszántó között megnyitotta, a hétfőtől szombatig 8,30 és 19,30 óra között üzemelő határátkelési pontot, amelyet kizárólag a kavicsszállító kamionok vehetnek igénybe.