Kenyérlelke fesztivál ? A hagyományosan sütők ismét találkoztak Debrecenben

Szombaton a nagyerdei Békás-tónál minden a kenyérről szólt: profi pékek workshopokon népszerűsítették a jó magyar kenyér elkészítési módjait; a gyerekek játékos formában tanulhatták meg a finomságok készítésének fortélyait, a számtalan szórakozási lehetőség mellett pedig bárki végigkóstolhatta és meg is vásárolhatta a legjobb magyar kenyereket, péksüteményeket, liszteket.

A Kenyérlelke fesztivál, a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója, amely az elmúlt hét évben Budapesten mindig augusztus 20-án került megrendezésre. A fesztivál tavaly óta vidéki helyszíneken, így Debrecenben is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, az itt élő kényérkészítők részvételével.

A találkozó fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit összehozza, megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthonsütőknek rendezett versenyen, rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérhetik tudásukat.

Fontos üzenet, hogy emeljük vissza a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit és amennyire csak lehet együnk jó kenyeret! Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon, hasznos tudás ez a család számára is. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó alapanyagok fellelhetősége iránt. A fesztivál a helyi és budapesti neves éttermek és termelők részvételével megrendezett fontos gasztronómiai esemény is.

A fenti célok és üzenet mentén a programkínálat esetében is minden a kenyérről szólt: a gyerekek játékos formában tanulhatták meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett végig kóstolhatták és meg is vásárolhatták a legjobb magyar kenyereket, liszteket. A profi pékségek szaktudásukkal és a termékeikkel voltak jelen, ők nem versenyeztek.

Azok a lelkes anyukák, apukák, fiatalok, akiknek szenvedélye a jó kenyér készítése, versenyen mérhették ösze tudásukat.

A rendezvényen kiállító debreceni és Hajdú-Bihar megyei pékségek mellett jelen voltak a budapesti Kenyérlelke fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jónéhány, amelyek vezető pékjei workshopokat tartottak a helyszínen, ezzel is népszerűsítve a jó magyar kenyér elkészítési módjait.

Fotó: https://www.facebook.com/drbarcsalajos