Két év kihagyás után visszatér Nagyváradra a Középkori Fesztivál  

Idén július 1. és 3. között rendezi meg a nagyváradi önkormányzat és a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület, a Deus Vult egyesület és a VPK –Packaging támogatásával, a Középkori Fesztivált.

A rendezvénysorozat 3 napja alatt az erre az alkalomra kialakított táborokban 350 hazai és külföldi hagyományőrző – katapultokkal és ostromfegyverekkel felszerelt harcosok, íjászok és lovasok; középkori lovagok és úrhölgyek, trubadúrok, táncosok, tűzzsonglőrök – igyekszik majd igazi középkori hangulatot varázsolni a vár falai közé.

Az ország egyik legnagyobb középkori fesztiválján harci bemutatókat, íjász bemutatókat, lovasversenyeket egyaránt láthatunk.

A francia hagyományőrző Les Ecuyers de l’histoire egyesület jóvoltából lovagi torna Európa-bajnokság is zajlik majd a fesztivál ideje alatt.

A lovagi tornákat erre az alkalomra kialakított lelátókról nézhetjük majd végig.

De megelevenednek a régi mesterségek is, kovácsok, fafaragók, bronzöntők, bőrdíszművesek mutatják majd be, hogyan készültek a középkori emberek használati tárgyai.

Az idei fesztiválon is fellépnek majd régizene együttesek –  többek között a magyarországi Hollóének Hungarica Régizene Együttes –  középkori táncokat bemutató csoportok, tűzzsonglőrök, a könnyűzenei koncertek nagyszínpadán a zeneipar olyan nevei jelennek meg, mint HARA, Alexandra Ușurelu és Bosquito.

A gyerekeket kézműves foglalkozások, kreatív műhelyek, mini katapultok, szalmavár  és izgalmas játékok várják majd.

Természetesen étel és ital is fogadja majd a látogatókat.

A fesztivál előestéjén, június 30-án, 20:00 órakor a Szent László téren a hagyományőrzők felvonulását láthatjuk.

A Középkori Fesztivál évente 50.000 embert vonz a nagyváradi várba.