Kihagyhatatlan magyar filmekkel, negyedik alkalommal gördül be a TIFF Nagyváradra

Premier előtti vetítésekkel, őszi filmújdonságokkal, és izgalmas kísérőprogramokkal érkezik  szeptember 17. és 19. között Nagyváradra a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Idén a Szent László tér, a Barokk Palota, a színház és a filharmónia ad otthont a vetítéseknek és a neves rendezőkkel, színészekkel folytatott beszélgetéseknek. Ezúttal sem maradnak el a magyar filmek, láthatunk majd nagyváradi vonatkozású alkotást is, e mellett a filmrajongók magyar filmes alkotókkal is találkozhatnak. 

Szeptember 17-én, pénteken 20.30 órától Horaţiu Mălăele Luca című filmjével nyitja meg kapuit a TIFF. A Szent László téren tartandó vetítést követően a közönség a pszichothriller két szereplőjével, Téglás Istvánnal és Andi Vasluianuval is találkozhat.

Előtte azonban a Filharmóniában 19:30-tól vetítik A Sefket rejtély című 55 perces dokumentumfilmet, melyet Maksay Ágnes rendezett és a kolozsvári VideoPontes Stúdió készített a Magyar Média Mecenatúra támogatásával. A vetítés után a közönség találkozhat Maksay Ágnes rendezővel, a Széfeddin Sefket, Ahmed Dzselál bej török konzul és Incze Gabriella magyar színésznő elsőszülött fiának történetét bemutató film rendezőjével. A kolozsvári születésű Sefket több mint 40 filmet rendezett Romániában, Egyiptomban, Törökországban, Libanonban és Szíriában.

Ugyanezen a napon a Filharmóniában 21:15-től vetítik a Spirált, amelyet a Sapientia–EMTE filmszakán oktató, kolozsvári születésű Felméri Cecília rendezett. A filmet már 2020 őszén bemutatták Varsóban, ahol különdíjat nyert, azóta Görögországban és Peruban is díjazták.

Szombaton 18:30-tól a Filharmóniában vetítik Szabó István Zárójelentés című filmjét. 

Szintén szombaton, 20:30 órától a Barokk Palotában vetítik Marian Crișan Berliner / The Campaign című, Nagyszalontán forgatott fekete komédiáját. A kampányoló politikusról szóló, 2018-ban forgatott alkotásban Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház színésze és számos nagyszalontai lakos is feltűnik. 

Szombaton 21:15-től a színházban vetítik Bogdan George Apetri harmadik nagyjátékfilmjét: a Miracol az első román nagyjátékfilm, amely Velencében versenyez. A filmet a romániai mozikban 2022-től láthatja a közönség. A Miracol története két fejezetre osztható: az első részben egy fiatal apáca útját követhetjük végig, ahogyan az elszigetelt kolostorból elszökve a szomszédos város kórházába megy megkeresni egy férfit, a második részben pedig az apáca nyomait követő rendőr kerül a középpontba, aki lépésről-lépésre leköveti az apáca útját, nemcsak szökésének és tetteinek okára, hanem egy lehetséges csodára is fényt derítve. A vetítés után a közönség találkozhat Cezar Antallal, a film egyik főszereplőjével is. 

Szeptember 19-én, vasárnap, 18:15-től a Barokk Palotában vetítik Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Szintén a Barokk Palotában,  20:30 órától Hajdu Szabolcs nagyjátékfilmje,Békeidő. A film egy speciális oktatási projekt keretein belül valósult meg a Látókép-Production és a kolozsvári Filmtett Egyesület együttműködésében. 

A TIFF nagyváradi programja tejes egészében ITT olvasható.