Koszorúzás és emléktábla avatás a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A Magyar Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Rájuk emlékeznek Nagyváradon.

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak magyar emléknapján rövid megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor Nagyváradon a volt református püspöki palotában lévő partiumi panteonban, azaz a Partiumi Keresztény Egyetem Teleki utca 27. szám alatti székházának udvarában található emléktáblánál. A 13 órai mementó szervezői az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetei.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és az RMDSZ közös szervezésében kerül sor február 25-én, délután 5 órakor, az Egyházkerület Székházának falán elhelyezendő emléktábla leleplezésére. A szervezők ezzel kívánnak megemlékezni a Székház helyén egykor volt, Széles Sándor által alapított műbútor- és asztalos üzemre, illetve annak megszűnésére. Az emléktábla készíttetői az egykori tulajdonos unokái, illetve a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottság. 
Program:
17.00: Megnyitó – Csűry István püspök, Szabó Ödön képviselő 17.20: Embernek maradni embertelen időben – Tőtős Áron történész
17.35: Szavalat – Meleg Vilmos színművész
17.40: Emléktábla leleplezése
 

Fotó: Farkas László