Közönség-kedvencekkel és meglepetésekkel is készül az új évadra a Nagyváradi Állami Filharmónia

38 nagyzenekari koncerttel, új zenekari tagokkal, részben megújult koncertteremmel és nagy-nagy szeretettel várja közönségét idén a Nagyváradi Állami Filharmónia, mely szeptember 20-án tartja évadnyitó hangversenyét. Az új évadról, a külföldi meghívásokról, és a nagyvilágból érkező vendégművészekről, a filharmónia debreceni kapcsolatairól Meleg Vilmos főigazgatóval és Foica László művészeti igazgatóval beszélgettünk.

Denagy.hu: Az új kezdet előtt összegezné-e az elmúlt esztendőt? Milyen évet zárt a Nagyváradi Állami Filharmónia?

– Örömmel mondhatom, hogy nagyon változatos és sikeres évadot zártunk, a nézők és a zenekar-énekkar közös megelégedésére. Számomra ez különösen kellemes érzés, hiszen első évadom volt a Nagyváradi Állami Filharmónia élén, és úgy nézőszámban, mint előadásszámban sikerült felülmúlni az előző évadokat, ami természetesen nem elsősorban az én érdemem, hanem a művészeti vezetésé és a zenészeké, de tagadhatatlan, hogy valami közöm csak volt hozzá, és ez az, ami jó érzéssel tölt el.

A Bihar Megyei Tanács segítségével – aki az intézményfenntartó is egyben – részleges felújításon esett át a koncertteremnek otthont adó épület egy része. A festés, a márványlépcsők felcsiszolása, új futószőnyeg vásárlása, a fénytechnika korszerűsítése, vetítőrendszer és minőségi hangrögzítés felszerelése, az elektronikus hirdető felállítása az előcsarnokban, amelyet fotó- és képzőművészeti tárlatok fogadására alakítottunk ki, a zenekedvelő közönség komfortérzetének javítása érdekében történt.  Ugyancsak nagy jelentőségű munkálatok valósultak meg az alagsorban, ahol gyakorlótermeket alakítottunk ki a zenészeknek, és még lenne mit sorolni, de nem akarok visszaélni az olvasó türelmével.

Denagy.hu: Történtek-e változások a zenekar életében, és adott-e minden feltétel ahhoz, hogy a munkát a lehető legmagasabb színvonalon végezzék, illetve, hogy a közönség a legjobb zenei élményekkel gazdagodhasson?

– Szeptember 1-től zenekarunknak 4 új tagja van, 2 hegedűs, 1 harsonás és 1 tubás fiatal művésszel írtunk alá szerződést.

A hangszervásárlás terén szeretnénk 1 kontrafagottot, 2 fuvolát, 1 kürtöt és 2 piccolo trombitát vásárolni. Ennek a procedúrája folyamatban van, reményeim szerint az év végéig sikerülni fog véglegesíteni.

Denagy.hu: Milyen művészi elképzelésekkel, tervekkel készülnek az új évadra?

– A művészeti terveink ismertetésére át is adnám a szót Foica László művészeti igazgatónak, akivel egyetértésben fogalmaztuk meg az új évadunkat is:

– Következő évadunk 38 nagyzenekari koncertet tartalmaz majd, melyből 7 vokál-szimfonikus hangverseny lesz a Filharmónia Kórusának közreműködésével.

A már megkezdett repertoárfrissítési folyamatot tovább folytatjuk, és az alaprepertoárnak számító közönség-kedvenc művek mellet műsorra tűzünk Nagyváradon még nem játszott darabokat is.

 Ezek közül megemlítem F. Mendelssohn-Bartholdy: Lauda Sion – énekes szólistákra, kórusra és zenekarra;  A. Szkrjabin: fisz-moll zongoraverseny, op. 20; S. Mercadante: Il Giuramento fantázia kürtre, trombitára és zenekarra; D. Lipatti: Román táncok zongorára és zenekarra; R. Galliano: Opale concerto harmonikára; R. Kim: Hegedűverseny; M. Bruch: 1., Esz-dúr szimfónia; Orbán György: Rorate coeli – oratórium szólistákra, kórusra és zenekarra című műveit.

Denagy.hu: Milyen színes és széles repertoárral várják az új évad közönségét?

– Néhány 2019-es koncertünk: Újévi koncert (január 10, 11, 12), Roman Kim világhírű németországi hegedűművész fellépése (január 31), Szimfonikus Tangó.2 – Analia Selis – ének és Omar Massa – bandoneon (Argentína) közreműködésével, Nőnapi koncert (március 7), Francia est (április 4), Filmzenei koncert (május 9, 10).

A társintézményekkel együttműködve tervezünk egy opera előadást is, május végén, a színház termében.

Ezen kívül még szervezünk két fesztivált:

2018, november 12 – 22 között AZ ŐSZ SZIMFÓNIÁI – Klasszikus zenei fesztivál, melynek keretében 7 koncertet tartunk (2 nagyzenekari, 2 kamarazenekari, 2 kamara és egy a cappella kórus koncertet)

2019, március 19 – 28 között TAVASZI FESZTIVÁL (3 nagyzenekari és 1 kamarazenekari koncertel) – főleg japán vendégművészek közreműködésével.

Az évad során több kamarakoncertet is szervezünk, neves előadóművészek közreműködésével.

Denagy.hu: Milyen külföldi szereplések várnak a Filharmóniára, és kiket fogad majd a nagyvilágból?

– A külföldi szereplések terén jelenleg a Filharmónia Kórusának van 2019 januárjára szóló meghívása az Ennio Morricone turnén való közreműködésre, melynek keretén belül Berlinben, Prágában és Budapesten fognak fellépni.

Hozzánk számos külföldi vendégművész érkezik, a teljesség igénye nélkül a következőket ajánlom a figyelmükbe: Ladislau Horváth és Andrea Barizza (Olaszország), Alpaslan Ertüngealp (Törökország), Horváth Gábor és Cser Ádám (Magyarország), Mihai Agafița (Moldovai Köztársaság), Mark Kadin (Oroszország), Josef Suilen (Hollandia), Walter Hilgers (Németország), Shinya Ozaki (Japán) – karmesterek; Artur Kaganovskiy – hegedű (USA), Alexei Nabioulin – zongora (Oroszország), Virginie Robilliard – hegedű (Franciaország), Dalibor Karvay – hegdű (Szlovákia), Eugen Negruță – harmonika (Moldovai Köztársaság), Diana Axentii – szoprán (Franciaország), Josu de Solaun – zongora (Spanyolország), Roman Kim – hegedű (Németország), Joanna Sachryn – gordonka (Lengyelország), Zalai Antal – hegedű (Magyarország), Omar Massa – bandoneon (Argentína), Viktor Hartobanu – hárfa (Németország) és még sokan mások.  

Denagy.hu: Hogyan jött létre az együttműködés a Debreceni Kodály Filharmóniával, milyen előadással lépnek fel Debrecenben, és mit hoznak majd a debreceniek Váradra?

– A Debreceni Kodály Filharmóniával való együttműködésünk régi keletű, hiszen már a ’90-es évek elején, csereprodukciók révén zenekaraink egymásnál vendégeskedtek. Ez a hagyomány az elmúlt években is folytatódott úgy zenekari, mint a kórusaink szintjén is, de az együttműködést színesítve a Michael Haydn kamarazenekarunk is koncertezett már Debrecenben.

Denagy.hu: Tervez-e a két város zenei intézménye egyéb, közös eseményeket, szorosabb együttműködést?

– A legközelebbi fellépésünk november 14-én lesz, amikor is a szimfonikus zenekarunk Mark Kadin (Oroszország) vezényletével és Gáti Sándor oboaművész közreműködésével koncertezik majd a Kodály Filharmónia évadának keretén belül. A debreceniek nagyváradi koncertjéről most folynak az egyeztetések.

Denagy.hu: Az évad keretében megtartott koncerteken kívül milyen szerepet vállal a Filharmónia a város kulturális életében?

– Filharmóniánk egyre nagyobb szerepet vállal az évadon kívüli városi és megyei rendezvényeken is. Ilyenek voltak és lesznek pld. a Tavasz a kertben, Muzsikál az erdő, Nagyváradi Ősz, Centenáriumi koncert a Rotary Club szervezésében, Belényesi Városnapok, margittai és szalontai rendezvények, venteri Karácsonyi koncert és más hasonló rendezvények.

Denagy.hu: Hogyan válthatnak bérletet és jegyeket az érdeklődők, milyen lehetőségek vannak, külföldről van-e online jegyvásárlási lehetőség?

Pillanatnyilag sajnos még nem tudtunk pénzt áldozni egy internetes jegy- és bérletvásárlás beindítására, mert oly sok sürgetőbb megvalósítandó feladatra próbáltunk koncentrálni. Távlati terveinkben természetesen benne van, de addig is a pénztárunk minden munkanapon várja a kedves zenebarátokat helyi idő szerinti 11-17 óra közötti nyitva tartással. Jegyáraink elérhetőek 15-35 lej (1000- 2400 Ft) közötti áron, helyektől függően, míg bérletáraink igen kedvezményesek 38 nagyzenekari és 5 kamarakoncerti ajánlatot tartalmazva 203-tól 456 lejig, ami 43 koncert esetében azt jelenti, hogy a legdrágább bérletszelvényünk darabonként 11 lejt sem ér el, ami 700 forintot jelent.

Programunk mindig frissen olvasható magyarul is a honlapunkon, tehát nagy szeretettel és értékes koncertekkel, elérhető áron várjuk kedves komolyzene kedvelő közönségünket.

Az első négy hónap programja ITT érhető el, illetve részletesen a Filharmónia honlapján.

Fotók: facebook.com/fila.oradea, bihoreanul.ro