Maszol.ro: Csíkszereda és Nagyvárad több területen is megelőzi Kolozsvárt

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy Kolozsvár a leggazdagabb erdélyi város, azonban az idei helyi költségvetések számai nem ezt mutatják. 2020-ban Temesvár gazdálkodik a legtöbb pénzből, 2,2 milliárd lejből, a második pedig Nagyvárad, 1,8 milliárd lejes büdzsével – állapította meg a Maszol.ro portál az önkormányzatok által bejelentett adatok alapján készített összeállításában szerdán.

Kolozsvár csupán a harmadik, 1,68 milliárd lejes betervezett kiadásokkal. Egy milliárd lejnél nagyobb költségvetése egyetlen erdélyi városnak van még, Brassónak, 1,06 milliárd. A negyedik leggazdagabb város Nagyszeben, 842 millióval, megelőzve az 562 milliós Aradot.

Ha a helyi költségvetést a lakosság számához arányítjuk, akkor Kolozsvár még nagyobb lemaradásban van a két éllovashoz képest. A lakosságarányos büdzsé tekintetében Nagyvárad messze megelőzi a bánsági és az erdélyi fővárost, mivel idén minden egyes lakójára 8 144 lej jut, mely összeg Temesvár esetében 6 687, Kolozsváron pedig csak 5 185 lej.

2020-ban azonban mégsem a Pece-parti Párizs Erdély legjobban eleresztett városa, hanem Csíkszereda, melynek minden egyes polgárára 9 100 lejnél nagyobb összeg esik. A 42 ezer lakosú hargitai megyeszékhely idén 384 millió lejből gazdálkodik, többől, mint a 120 milliós költségvetésű Szatmárnémeti. Ez a rengeteg pénz nem a város távolról sem dübörgő gazdaságából folyik be, tetemes része, közel 153 millió lej EU-s pályázatokból származik.

Ennek köszönhetően idén az egy főre eső lehívott uniós pénzek tekintetében is Csíkszereda a legjobban teljesítő erdélyi város, 3 648 lejjel. Nagyvárad minden egyes lakójára 1 498 lej pályázati forrás jut 2020-ban, míg Temesvár és Kolozsvár esetében ez az összeg 966, illetve 873 lej. Sepsiszentgyörgy idén nem dúskál EU-s pénzekben, csupán 12 500 lejt sikerült lehívni. A pályázati pénzeknek köszönhetően Csíkszereda a beruházások és fejlesztések terén is kiemelkedik a mezőnyből, ilyen célra megközelítőleg 300 millió lejt költ az idei évben. Abszolút értékben Nagyvárad az éllovas, 785 millióval, azonban a bihari megyeszékhelynek ötször annyi lakosa van, mint a hargitainak.

Az adókból származó bevételek alapján Kolozsvárt tekinthetjük Erdély leggazdagabb városának, idén ugyanis jövedelemadóból, áfából és más adónemekből 730 millió lej folyik be a önkormányzat számlájára, míg Temesváron 700, Nagyváradon pedig 482 millió. A gazdasági válság miatt a valós bevételek kisebbek lesznek a tervezettnél, azonban ez a települések közötti arányokat nem befolyásolja lényegesen. Az egy főre eső bevételek tekintetében is Kolozsvár a legmódosabb, 2 253 lejjel, kevéssel megelőzve Váradot (2 180) és Temesvárt (2 128).

A Maszol.ro hírportál Erdély leggazdagabb városairól készült összeállítását ITT olvashatják.