Megnyitották Jakobovits Miklós festőművész kiállítását Váradon

Jakobovits Miklós (1936-2012) utolsó, római ihletésű festői korszakából nyílt kiállítás Kozmikus oltár címmel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben, annak apropóján, hogy az örök kísérletező, filozofikus lelkületű, istenkereső művész kozmikus vándorútján, 2012. december 16-án adta vissza lelkét Teremtőjének.

Róma színei és formái, az impressziók gazdagsága a 2000-es évek elején arra sarkallták az amúgy is elmélyült gondolkodót, hogy az anyag mélyére ásva, a formák leegyszerűsítésével fejezze ki azt a katartikus létformát, amit az Örökváros tömör lelkisége, az évezredek alatt felgyülemlett kultúra és művészet hagyott intellektusában. Sajátos Jakobovits-i felületeket képezve, e színek és formák felragyognak kiállításunkban. A 34 művet számláló válogatás, a Római-korszak keresztmetszetét képezi.

A hatalmas érdeklődés mellett megtartott tárlatnyitón a pályatárs és jóbarát, Jovián György festőművész méltatta a nagyváradi mestert, a feleség és társ, Jakobovits Márta keramikusművész pedig a közös alkotói munka rejtelmeibe avatta be a közönséget.

A tárlat egy évig lesz látogatható.

 

Fotó: facebook.com/nagyvaradi.egyhazmegye