Minden magyar majálisa négy napon át, a várkertben

Minden-Magyar-Majálisa-programtervezet 2022.docAz idén jubiláló Festum Varadinum fináléja, a Minden Magyar Majálisa idén négy naposra bővült. Május 26–29. között a várkertben kínál változatos programokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt az ünnepségsorozat.

A részletes programot Pető Dalma és Pósa Tibor főszervezők ismertették a Bethlen bástyánál megrendezett sajtótájékoztatón, mely egyébként több foglalkozás helyszínéül szolgál majd. Nappal különféle gyerek-, sport- és kulturális programokkal készülnek, míg az esti órákban koncertekkel örvendeztetik meg a nagyváradi és Bihar megyei magyarokat. A hétvége során több mint 50 önkéntes szerveződött össze, hogy a rendezvényt gördülékenyen élvezhessék a helyi magyarok.

A sajtótájékoztató során megtudhattuk, hogy a szervezői csapatból Herman Noémi, a Yatta.ro képviseletében, a kézműves vásárért felel, amely népszerűsége töretlen. Körülbelül 30–40 kézműves érkezik, többnyire Nagyváradról és Bihar megyéből, de van már jelentkező Kolozsvár környékéről és Székelyföldről is. Az Örömfőzésért idén is Bimbó-Szuhai Tibor felel, aki hozzátette, hogy idén akkora igény mutatkozik rá, hogy vidéki csapatok is részt vesznek a legendás gulyásfőzésen. A megszokott óvodai és iskolai programokért pedig Kéry Hajnal felel, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan lehetőség nyílik a tehetséges gyerekek bemutatkozására, ugyanakkor újdonságként idén egy találkozót is jelent, nem csak a gyerekek, hanem a pedagógusok számára is. Ez alkalommal kerül sor a Téglák a Falban című kötet bemutatására is, amely a Bihar Megyei magyar végzős osztályokat fogja össze. A csapathoz csatlakozó Debreczeni Edina az idén nagyobb hangsúlyt kapó sportpogramokat szervezi: a Nagyváradi Crișul Sportklub több versenysportot is bemutat, illetve a piláteszoktató saját óráján is részt lehet venni.

Ugyanakkor az ECOBIHOR és az AVE csapata segít nekünk abban, hogy gyermekeinket és nemcsak, a környezetünk megóvására neveljük. A Könyvmentők sátra is várja a nagyváradiakat, amely adomány alapú, sőt itt cserélni is lehet könyveket. A Szigligeti Színház, Lilliput Társulata Paprikajancsi kalandjait adja elő a gyerekeknek, a Mathias Corvinus Collegium pedig az elsősegély nyújtás alapjait tanítja meg a nagyobbaknak. A Bihar megyei Rákóczi Szövetség jóvoltából ősszel, a magyar előkészítő osztályos gyerekek vehetik át iskolatáskáikat, a Nagyváradi Zabhegyezők különböző foglalkozásokkal várják a gyermekeket. A Collegium Varadinum pedig Teret ad a kikapcsolódásnak, ezúttal nem csak az egyetemisták számára: számos programmal várják az érdeklődőket.

Csütörtökön a nagyváradi születésű Tóth Andi lép színpadra, majd pedig Majka&Curtis nyitja meg a koncert sorozatot. Pénteken a komolyzenei rajongóknak is kedvez a program, Mága Zoltán lép fel, utána pedig a Follow the Flow slágereit élvezhetjük. Szombaton a Honeybeast és a Neoton família sztárjai alapozzák meg a hangulatot. Vásárnap pedig Elefánt, Hiperkarma és Margaret Islanddel búcsúztatják a május utolsó hétvégéjét, de a népzene rajongóknak is készültek a szervezők: a Folk délután során a – Soroglya húzza majd a nótát. A legkisebbeknek pedig HAHÓ gyerekkoncerttel kedveskednek.

A részletes program INNEN letölthető.

Fotó: denagy.hu/Farkas László