Múzeumok éjszakája Nagyváradon

Nagyvárad múzeumai hetedik alkalommal szervezik meg közösen május 14-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáját. A 19 órától éjfélig tartó múzeumi kalandok sorában nem csak számos különleges kiállítást nézhetünk meg ingyenesen, de érdekes programok is várnak.

A Körösvidéki Múzeumban  megtekinthetőek lesznek a természettudományi, régészeti és történelmi részlegek állandó kiállításai, a Lapidárium, a Vivárium; A nagyváradi képzőművészek 1860–1940 közötti időszaki kiállításai és A nagyváradi muzeográfia 150 éve – A nagyváradi Körösvidéki Múzeum története című kiállítás. Ugyanitt, a múzeum udvarán fegyverforgató bemutató lesz, de a jelenlévők katonadalok előadását is figyelemmel kísérhetik majd. Utóbbi programot az I. Ferdinánd királyról elnevezett hadászati múzeum nagyváradi kirendeltsége szervezi.

A nagyváradi várban található városi múzeumban többek között a Képek párbeszédben címet viselő kiállítás, Ovidiu Sălăgean személyes festészeti kiállítása, az Euro Foto Art Egyesület tárlata, a Leonardo da Vinci nevéhez fűződő kiállításokat tekinthetjük meg.

 

Az Ady Endre, a Iosif Vulcan és az Aurel Lazăr emlékmúzeumok kiállításai is látogathatók lesznek, illetve a Nagyváradi Ortodox Püspökség múzeuma és a Szent Miklós görögkatolikus katedrális is várja a látogatókat.

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány (Oradea Heritage) és a Nagyváradi Zsidó Hitközség által kezelt turisztikai látványosságok a Múzeumok Éjszakája rendezvény ideje alatt, 19.00-24.00 óra között a következő programot kínálják a látogatóknak:

21.00 és 02.00 óra között lézeres fényvetítéssel írják fel a Városháza tornyának és a Cion Neológ zsinagóga homlokzatára az esemény címét – MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA és a szervező logóját – ORADEA HERITAGE.

A Darvas-házban működő szecessziós múzeumban a századelő hangulatát idéző figurák elevenednek meg. A ház kertjében a feldíszített kocsit kivilágítják, hogy a látogatók fotókat készíthessenek.

A Cion neológ zsinagógában az Agerpres archívumából származó, a város fejlődését bemutató képek láthatók.

A Zsidó Történeti Múzeum új gyűjteményeket mutat be a látogatóknak, és ezen az éjszakán a nagy ortodox zsinagógába is beléphetünk.

A szabadkőművesség temploma, a város legújabb turisztikai látványossága is megnyitja kapuit, és a látogatóknak óránként 30 perces, meghatározott időpontokban (8, 9, 10, 11) kezdődő idegenvezetést biztosít.

A helyszínekre való belépést maximum 20-25 fős csoportokban szervezik. És arra kérik a látogatókat, hogy tanúsítsanak türelmet és tiszteletet a többi látogató irántt, és vegyék figyelembe, hogy a látogatási idő korlátozott.

A korábbi évekhez hasonlóan a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az alábbi kiállításokat és gyűjteményeket ajánlja az érdeklődők figyelmébe: 

– Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház (Kanonok-sor 2A)

– Szent László-tárlat, egyházművészeti gyűjtemény, Erdélyi festészet a két világháború között: a Böhm-gyűjtemény Váradon, A művész műterme a püspöki palotában (Kanonok-sor 2)

– Gránátalma Patikatörténeti Múzeum (Fő utca 33).

Kiemelt kép: Az Ady Endre Emlékmúzeum plakátja