Nagyszalontaiak látogattak Debrecenbe

Bár csak tavaszra terveztük a Debrecen és Nagyvárad közötti ?szomszédolás? folytatását, a nagyszalontaiak már most felkerekedtek, hogy a cívisváros nevezetességeivel ismerkedjenek.

A nagyszalontai magyar nyugdíjasok szervezetének tagjai is kedvet kaptak a nagyváradiaktól egy debreceni kirándulásra, megbízták hát vezetőjüket, Hagyó Olgát, vegye fel a kapcsolatot hírportálunkkal, és szervezzen számukra is egy hétvégi kiruccanást. Az ötlettől alig egy hét telt el, és az indulás időpontjáról beszéltünk, február 16-án délelőtt pedig már a debreceni Nagytemplom előtt találkoztunk.

Nem véletlenül ott, hiszen Debrecen legjellegzetesebb épülete, a Református Nagytemplom, ahol most Szabó Gizella, nyugdíjas lelkész fogadta és kalauzolta a szalontai nyugdíjasokat. Lebilincselő előadásában megismerhették Magyarország legnagyobb protestáns templomának történetét és nevezetességeit. A bátrabbak még a két torony közötti panoráma folyósóra is felmerészkedtek, és onnan szemlélték Debrecen Kossuth Lajosról elnevezett főterét és a Piac utcát.

Egy rövid séta után a Déri Múzeumban folytatták az ismerkedést a város kulturális örökségével, ahol Tóth Róbert muzeológus mutatta be a természettudományi, történeti, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti gyűjtemény állandó kiállításait. És természetesen a múzeum legnagyobb értékét, a Munkácsy Mihály, Krisztus Pilátus előtt, Golgota és Ecce homo című monumentális képek alkotta trilógiát. De nem szalasztották el a lehetőséget, hogy csoportképet készítsenek a Szent Korona hiteles másolatával, amely abból az alkalomból került kiállításra, hogy 170 évvel ezelőtt, fél éven át Debrecen volt, ahogyan Kossuth Lajos nevezte, a ?szabadság fővárosa?.

Ennyi látnivaló után ráfért a csoportra a pihenés, a debreceni Márton napi libalakomákról ismert Barabás étterem elegáns különterme alkalmasnak bizonyult erre és természetesen arra is, hogy elfogyasszák a magyaros fogásokból összeállított, nagyon ízletes, svédasztalos ebédet.

A többfogásos ebéd után jólesett a séta Debrecen belvárosában, a nézelődés, shoppingolás a bevásárlóközpontokban.

Debreceni idő szerint öt óra körül indult vissza a kisbusz és az egy óra időeltolódást is beleszámítva, este kilencre már nagyszalontai otthonukban mesélték a kirándulás élményeit, amelyekbe olvasóink is bepillantást nyerhetnek, ha megtekintik képgalériánkat.