Nagyvárad polgármestere Kiválósági oklevelet adott át Thurzó Zoltánnak

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, kiemelkedő teljesítményéért, professzionalizmusáért és elhivatottságáért, valamint a város nemzetközi népszerűsítéséért, Kiválósági oklevelet adott át Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművésznek, kétszeres világcsúcstartónak.

?Gratulálok, és minden elismerésemről és hálámról biztosítom az elért eredményekért, különösen azért, mert nemzetközi szinten is ismertté tette városunk nevét. Az a feladatunk, hogy támogassunk minden teljesítményt ? mondta Florin Birta polgármester, amikor hivatalában átadta Nagyvárad Kiválósági oklevelét Thurzó Zoltánnak.

Mint ismeretes, Thurzó Zoltán idén egymás után kétszer is bekerült a rekordok könyvébe. Először a legnagyobb magasságban előadott zongoraelőadás világcsúcsát döntötte meg, amikor Nepálban, a Mount Everesten, tengerszint fölött 5325 méteres magasságban, 28 nemzeti himnuszt és 32 zeneművet adott elő zongorán.  Majd a világ leghosszabb koncertjének világrekordját állította fel, amikor óránként 5 perces szünetekkel, 130 órán át zongorázott.

Az ismert nagyváradi zongoraművész a Kiválósági oklevél átvételekor elmondta, a rekorddöntés egyáltalán nem volt könnyű vállalkozás, de nyitott lélekkel és nagy akarattal vágott bele. Örül, hogy sikerült megvalósítania a két rekordot, és bejelentette, egy harmadikkal is megpróbálkozik.

Thurzó Zoltán ez alkalommal is hangsúlyozta, a világrekordok felállításának nem öncélú sikerhajhászás volt a célja, hanem a nagyváradi zenei múzeum létrehozásának fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet. Mint ismeretes, a zongoraművész Nagyvárad zenei életének tudósaként tisztelt nagyapja, Thurzó Sándor páratlanul gazdag gyűjteményét szeretné intézményes formában közkinccsé tenni. ?Remélem, hogy a világrekordok további ajtókat nyitnak meg előttem, és így városunk nevét a világ nagy színpadjaira is elvihetem.?

Thurzó Zoltán, miután átvette a Kiválósági oklevelet, maga is megajándékozta a polgármestert  egy bekeretezett fényképpel, amely a világrekord-kísérlet előtti pillanatokban őt ábrázolja az Everesten beállított zongora mellet, Nagyvárad zászlójával kezében.