Nagyváradi könyvek is bemutatkoznak az idei Ünnepi Könyvhéten Debrecenben

A frissen megjelent Nagyvárad krónikája című impozáns kiadványt is bemutatják Debrecenben az idei, 90. Ünnepi Könyvhéten, melyet június 12-16. között rendeznek meg a belváros sétálóövezetében. S bár a nagyon várt háromkötetes Ady-életrajzot most még nem vásárolhatjuk meg, arról is sok érdekességet hallhatunk majd a Könyvhét keretében megrendezésre kerülő Nagyváradi Könyves esten. “Városunk mindig is felelősséget érzett a határon túli magyarságért, ennek szellemében szoros kapcsolatot ápolunk Nagyváraddal, éppen ezért a testvérváros is jelen lesz az idei Ünnepi Könyvhéten” – mondta Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a MODEM szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége.

Húsz standon kínálják majd könyveiket a könyvkiadók, könyvesboltok és antikváriumok, az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: Bartók Imrével, Bérczesi Róberttel, Fábián Jankával, Holden Rose-zal, Kiss Lászlóval, Kukorelly Endrével, Mán-Várhegyi Rékával, Papp Csillával, Tóth Krisztinával és Víg Balázzsal. Kollár-Klemencz László zenés esttel érkezik, Szimonidesz Hajnalka illusztrációiból pedig kiállítás készül.

A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza, a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legsokoldalúbb alkotója, versek, prózai művek, dalszövegek és forgatókönyvek közismert és népszerű szerzője, nem mellesleg színházi és filmrendező.  Tőle kölcsönözték a szervezők az idei Ünnepi Könyvhét mottóját: Aki kicsáncsi…

Más mellett A svéd király, a Vadnai bébi, a Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről és A legjobb részem, a Veri az ördög a feleségét és a Megáll az idő írója, A tanítványok, az Eldorádó és a Hídember rendezője egy helyütt változatos és sikerekben gazdag életművéről, lankadatlan alkotókedvéről azt nyilatkozta, hogy „engem a kíváncsiság hajt, hogy megtudjam, mi van bennem”. Bereményi Géza önelemző, önértelmező, folyton kérdező művészete az ember, a világ iránti fürkész, de ugyanakkor tapintatos, részvétteli kíváncsiságon alapul, személyében éppen azt bizonyítva, hogy aki kíváncsi, ha megöregszik is, örökifjú marad. Aki olvas, aki ír, aki alkot, aki gondolkodik, az kíváncsi – és fordítva. A Könyvhét díszvendégével erről, valamint az élet kalandosságáról, példázatosságáról, készülő önéletrajzáról, „micsoda útjairól”, az életre szóló barátságról és a gyászról fogunk beszélgetni. 

Június 16-án este a Nagyváradi könyves esten megtudhatjuk, hol tartanak Péter I. Zoltán háromkötetes Ady-életrajzának munkálatai,  valamint bemutatják Kormányos László Nagyvárad krónikája című könyvét. A Csapó utcai színpadon Kormányos László szerzővel, Szűcs László szerkesztővel; valamint Szabó Ödönnel, a Festum Varadinum kurátorával találkozhatnak az érdeklődők.

Budapesten kívül még egyetlen magyar város sem kapott ehhez hasonló „krónikát”, amely a kezdetektől napjainkig dolgozza fel egy város történetét. Kormányos László több ezer képpel illusztrált, sok száz cikkből és összefoglaló elemzésből összeállított könyve teljes képet ad a város történetéről. „A közel ezer esztendő váradi históriáját felmutató műve is tanúsítja: ez a város több alkalommal is a részleges vagy teljes pusztulás sorsára jutott, lakói eltűntek, áldozattá lettek, kicserélődtek, még a legendás vár falai sem jelentették mindig a remélt biztonságot. Esetleg a remény apró lángját őrizték ideig-óráig. Aztán jöttek újabb és újabb nemzedékek, alapítók és visszaszivárgók, katonák és polgárok, kereskedők és művészek, s a magyar Alföld és a hegyek Erdélye találkozásánál valami újra elkezdődött. Ez a köztes állapot pedig jelképpé is nemesedett, abban az értelemben is, hogy a város legnevesebb szülöttei, avagy e vidékre vetődött szellemi nagyjai többségének a pálya egyik lépcsőfokát jelentette, a továbblépés lehetőségét kínálva. Átjáróházat, de otthonosat.” (Szűcs László szerkesztő előszavából)

 

Az Ünnepi Könyvhét további debreceni programjairól ITT tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: (Balról) Szirák Péter, az esemény kurátora; Komolay Szabolcs alpolgármester és Pogrányi Péter, a Debreceni Ünnepi Könyvhét programszervezője az Ünnepi Könyvhét programjait beharangozó sajtótájékoztatón.