Nemzetközi vízilabdatornát rendez Debrecen

Nyolc válogatott részvételével Debrecenben játsszák le a férfi vízilabda Világliga európai selejtezőtornáját 2021. január 8-10. között. A sporteseményt zárt kapuk mögött, biztonságos körülmények között rendezik meg. A részletekről tartott tájékoztatót a város polgármestere és a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

A járványhelyzet miatt a nemzetközi szövetség módosította a férfi Világliga kiírását: a csoportkörből korábban továbbjutott nyolc csapat egy helyszínen, ún. buborékban játssza le a negyeddöntőket és a helyosztókat. A viadal megrendezését a Magyar Vízilabda Szövetség vállalta, a helyszín pedig a Debreceni Sportuszoda lesz. A hétvégi torna előtti sajtótájékoztatón Papp László kiemelte: Debrecen már többször bizonyította, hogy színvonalas világversenyeket tud szervezni. A város infrastruktúrája alkalmas erre, a Debreceni Sportcentrum pedig biztosítja a szervezeti hátteret. A polgármester hozzátette: több mint 200 sportoló, sportszakember és hivatalos személy érkezik a városba, ők debreceni hotelekben szállnak meg, aminek a járványhelyzetben különösen nagy jelentősége van.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a tornára érkezők csak egymással érintkezhetnek, emellett folyamatosan tesztelik őket, hogy „steril” környezetben mérkőzhessenek meg a csapatok. A kétszeres olimpiai bajnok a magyar válogatott szereplésével kapcsolatban úgy fogalmazott: tavaly március óta nem játszott mérkőzést Märcz Tamás csapata, az olimpia előtt fél évvel így különösen nagy jelentősége van a tornának.

A világliga európai selejtezőjében nyolc válogatott, Horvátország, Montenegró, Franciaország, Görögország, Olaszország, Spanyolország, Szerbia és Magyarország küzd meg egymással. A magyar csapat a pénteki negyeddöntőben az olasszal játszik majd. Amennyiben nyer, szombaton a Horvátország-Montenegró összecsapás győztesével találkozik. A helyosztókat vasárnap rendezik. Erről a tornáról négy csapat szerepelhet majd a június 26. és július 2. között sorra kerülő Szuperdöntőben.
 
Férfiválogatott
A világliga kerete

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vigvári Vendel (FTC)
 
FINA Férfi Világliga
Európai selejtező, 2021. január 8-10., Debrecen
Január 8., péntek
Negyeddöntő:
16:45: Horvátország-Montenegró
18:30: Franciaország-Görögország
20:00: Olaszország-Magyarország
A Szerbia-Spanyolország mérkőzést már lejátszották, 13-11-re nyertek a spanyolok.

Január 9., szombat
Helyosztók
Az 5-8. helyért:
15:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország
16:45: Szerbia-Franciaország/Görögország
Elődöntő:
18:30: Spanyolország-Franciaország/Görögország
20:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország
 
Január 10., vasárnap
Helyosztók
15:00: A 7. helyért
16:45: Az 5. helyért
18:30: A 3. helyért
20:00: Döntő
 

Fotók: Miskolczi János