Óriás mamutfenyő csemetét ültettek a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertjébe

Hétfőn délelőtt, erdészek és szakemberek felügyelete mellett, ünnepélyes körülmények között ültettek el a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertjében egy hatéves óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) csemetét. 

A palota kertjébe 1878 táján ültettek három óriás mamutfenyőt, a terület államosítása és beépítése során azonban azok a szomszédos iskola udvarára kerültek.

Sequoiadendron giganteum minden egyes példánya fokozottan védett és ritka növény. Földünk leghatalmasabb és legősibb élőlényei, a legöregebb példány több mint 3 ezer éves, közel 100 méter magas és 1000 tonna. A növény a cseroki nyelv írott formáját megalkotó Sequoyahról (1770-1843) kapta a nevét. Az utolsó jégkorszak előtt Észak-Amerika és Eurázsia fenyveseinek jelentős részét ez a faj alkotta, amely a Sierra Nevada hegységben még 144 hektáros összefüggő erdőfelületet alkot. A mamutfenyő ugyanakkor több tízezer évvel ezelőtt nálunk is őshonos volt.

A facsemete elültetésében Böcskei László megyéspüspök mellett részt vett Kleszken Tímea, a püspökség kertésze és Ferkő Jenő, az egyházmegye Szűz Mária Erdészeti Hivatalának vezetője is.

E szimbolikus esemény a kert felújítási munkálatainak a részét képezte, amelyek a Szarvasi Arborétummal partnerségben, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósul meg. A kert hivatalos átadási ünnepsége a hónap utolsó napjaira tehető, pontos dátumot a közeljövőben közölnek. Június elejétől tehát az idelátogatók az egész kertet élvezhetik majd – a meghatározott és plakátok segítségével ismertetett szabályok betartása mellett.

Fotók: Farkas László