Összekapcsoltuk Debrecen és Nagyvárad turisztikai ajánlatait

Mint ahogyan azt hírportálunk indulásakor jeleztük, a 175 évvel ezelőtt alapított elődjének programját folytatva, a Debrecen Nagyváradi Értesítő célja, hogy közös kommunikációs platformot biztosítson a két város egymásnak szánt üzeneteinek, gazdasági-, kulturális- és turisztikai ajánlatainak. Öt hónap elteltével, immár céljaink megvalósulásáról is beszámolhatunk. Augusztus elejétől rendszeresen szerveztünk már kirándulásokat Debrecenbe a nagyváradiaknak, és most, október 20-án, szombaton az első debreceni látogatók is elindulnak Nagyváradra.

Már a portál tervezésekor felmértük, hogy Debrecen gazdag kulturális és turisztikai ajánlata nagy érdeklődésre tarthat számot Nagyvárad, Bihar megye, mintegy 150 ezer fős magyar közössége számára, de azzal is tisztában voltunk, hogy a térség kulturális és gasztronómiai vonzereje a szomszédos megye román lakosságára is hat.

Meggyőződésünket megerősítette a két város polgármestere, a velük készült interjúkban elmondták, fontosnak tartják, hogy elinduljon a két város, a két térség között az egymás látogatása.

Papp László, Debrecen polgármestere erről azt mondta, ?szeretnénk, hogy ha a két, egymástól hatvan kilométerre lévő nagyváros polgárai mélyebben megismerkednének egymás kulturális lehetőségeivel, építészeti értékeivel. A két város ebből a szempontból hihetetlen mértékben eltér egymástól. Debrecen a maga kálvinista puritanizmusával, neoklasszicista épületeivel, letisztult formáival, és Nagyvárad kicsit barokkos, szecessziós építészeti karakterével rengeteg érdekességet kínál a szemlélődőknek, és én örülök, hogy ha a város polgárai kölcsönösen látogatják egymást (?) tudom, nagyon sok olyan érték van itt, amire érdemes volna fölhívni a figyelmet, akár a bihari térség, akár Debrecen és Hajdú-Bihar megye, Kelet-Magyarország vonatkozásában. Bőven van mit tennünk, hogy tudatosítsuk és megismertessük akár a debreceniekkel, akár a kelet-magyarországiakkal, hogy melyek azok a turisztikai lehetőségek, amelyek itt a Partiumban, (?) kínálkoznak. Meggyőződésem, hogy nagyon kevesen élünk ezekkel a lehetőségekkel.?

Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan, hasonlóképpen vélekedett, amikor a két város turisztikai együttműködésének lehetőségéről kérdeztük: ?Ebben az időszakban Nagyvárad a turisztikai ajánlatát próbálja konszolidálni. Egyrészt a város kulturális örökségének rehabilitálásával szeretnénk a történelmi városrészek iránt érdeklődő látogatókat vonzani, másrészt szórakoztató, szabadidős rendezvényekkel próbáljuk emelni a város vonzerejét, ugyanakkor értékesíteni szeretnénk a város termálvíz forrásait is, hogy az ide látogatóknak minden igényét kielégítő vegyes ajánlati csomagot állítsunk össze. (?) És most, hogy már az országhatár nem jelent akadályt, meghívom Debrecen minden lakosát, látogassanak meg bennünket!?

Van úgy, hogy nem elég a polgármesterek elvi támogatása, előfordul, hogy a legnemesebb célok megvalósításához is szükség van egy impulzusra, amely kimozdítja a holtpontról a szándékokat. Ilyen impulzusként hatott a debreceni Modem Impressziók tárlata.  A hírportálunkon meghirdetett lehetőséget kihasználva, a nagyváradi érdeklődők ? magyarok és románok – nyolc héten át, szinte minden szombaton és vasárnap megtöltöttek egy Debrecenbe induló turistabuszt. A tárlatlátogatás után, a közös ebédet követően pedig természetes érdeklődéssel ismerkedtek Debrecen kulturális értékeivel. A legnagyobb sikere a Déri Múzeumnak volt, az ott kiállított Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának, de vittünk látogatókat az állatkertbe, az Aquaticumba és a Fórum Plázába is?

A sikeres kirándulások tapasztalatain felbuzdulva, mindenki a folytatásról érdeklődött, a Debrecenből Nagyváradra induló kirándulások szervezése nem ment olyan könnyen, mint gondoltuk.  De a nagyváradi Lucon utazási iroda rugalmas hozzáállásának köszönhetően, sikerült legyőzni az akadályokat, és ma leírhatjuk, hogy hat debreceni és hat nagyváradi turisztikai ajánlatról tudjuk tájékoztatni az egymást megismerni vágyó érdeklődőket. Ezáltal sikerült a gyakorlatban is összekapcsolni Debrecen és Nagyvárad turisztikai ajánlatait

Debrecen év végéig a Déri Múzeumot, a Modemet, az Agorát, a Hortobágyot, a Márton-napi Libalakomát, az Adventi vásárt kínálja a nagyváradiaknak. Nagyvárad szecessziós városnézésre, Ady-túrára, Kazinczy, Arany, Ady bölcsőhelyére, a Bihari hegyekbe, cseppkőbarlang-látogatásra, karácsonyi vár-vásárra invitálja a debrecenieket.

Az első csoport szombaton indul ?Szecessziós sétára? Debrecenből Nagyváradra. Résztvevői meglátogatják a szépen felújított középkori várat, Szent László királyunk temetkezési helyét, onnan indulnak az egykori Kossuth- és Zöldfa utcán a Szent László tér felé, útközben szebbnél szebb szecessziós palotákat, templomokat, zsinagógákat tekinthetnek meg, a városháza tornyából kitekintve a város panorámájában gyönyörködhetnek. Ebéd után, a Sebes-Körös hídon átkelve a Bémer térre érnek, majd a Fő utcán, további paloták között folytatódik a szecessziós hangulatú séta az autóbuszig, amely elindul ugyan a határ felé, de útközben még megáll a Kanonok sor előtt, hogy a Barokk-palotaként ismert római katolikus püspöki palotát és a Szent László szobor által strázsált székesegyházat is megtekinthessék.

A csoportot elkíséri Farkas László helytörténeti blogger kollégánk, aki érdekes történeteket, korabeli anekdotákat mesél a látnivalókról.

A szombati kiránduláson ingyen vesz részt  egy, debreceni olvasónk, akinek a nevét az ajánlat iránt érdeklődők közül sorsolja ki a gép.

 

Képünk illusztráció