Összművészeti eseménysorozat június utolsó hétvégéjén Debrecenben

DEkulT Utcák összefoglaló néven a Múzeumok éjszakája korábban egynapos programjait háromnaposra bővítik a hétvégén Debrecenben, amikor megrendezik a belvárosban az Irodalom éjszakáját, a Művészetek éjszakáját, a Zene éjszakáját, a fiatal korosztálynak szóló Fiatalok éjszakáját, illetve az Átjáró című kiállítást és vásárt.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta: bár a járvány okozta veszélyhelyzet megszüntetésével már az intézmények is látogathatóak, tartják magukat a korábban meghirdetett “lépésről lépésre” stratégiához, így nyitva meg a kulturális tereket az érdeklődők előtt.

Puskás István felhívta a figyelmet az Átjáró vásár című új kezdeményezésre, amelyet a Csapó utcai sétáló övezetben rendeznek. A rendezvényen a CSAK Design alkotói és a Tímárház által tömörített CIHA Egyesület alkotói vesznek részt, és a céljuk a több száz éves népi kultúra átörökítése innovatív eszközökkel, a modern designnal ötvözve.

A Bauhaus Contemporary projekt is Debrecenben vendégeskedik június 27-től: a kortárs magyar fotográfia gyöngyszemeit a Piac utcai üzletek kirakataiban mutatják be – fűzte hozzá az alpolgármester, megjegyezve, hogy június 27-én, a múzeumok éjszakája hagyományos időszakában a debreceni Református Kollégium gyűjteményei és a Szabó Magda-emlékház is bekapcsolódnak a programokba.

A debreceni kulturális intézmények vezetői a sajtótájékoztatón részletesen ismertették a hétvégi programokat.

A Csokonai Színház művészei például három éjszakán át olvasnak fel különböző helyszíneken 23 ország – köztük Románia – 23 írójának 23 művéből, a Déri Múzeum, a Medgyessy Ferenc emlékmúzeum és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket, a Kodály Filharmónia pedig elsőként az országban ismét koncerttermi hangversenyt tart vasárnap délelőtt a Kölcsey központban, amit aztán szabadtéren, a Déri parkban is megismételnek délután – hangzott el a tájékoztatón.

A részletes program napi bontásban INNEN letölthető.