Partiumi Színészmúzeumot hoznak létre Nagyváradon

Színészmúzeumot hoz létre közösen a Partiumi Keresztény Egyetem és a Kiss Stúdió Színház. Az egyetem Pável utca 10. szám alatti épületében kialakítandó múzeum Kiss Törék Ildikó színművész kezdeményezésére jön létre, és a színházi dokumentumok, fényképek, mozgókép anyagok, relikviák, díjak, műsorfüzetek, jelmezek bemutatása mellett egyfajta közösségi térként is működik majd.

Minderről a PKE képviseletében dr. Pálfi József rektor, a Kiss Stúdió Színház képviseletében pedig Kiss Törék Ildikó színművész számolt be sajtótájékoztatón Nagyváradon.

Dr. Pálfi József elmondta, a múzeum unikálisnak tekinthető nem csak itt a Partiumban, de talán egész Erdélyben is. Éppen ezért az egyetem vezetősége egyértelműen támogatta az elképzelést. 

A magyar kormány támogatásának köszönhetően az egyetem több infrastrukturális fejlesztést is végre tudott hajtani az utóbbi időben, a kapott anyagi forrásoknak köszönhetően pedig remélhetőleg nem csak az oktatás fejlesztésére tudnak lehetőséget biztosítani, hanem egyéb olyan jelentős projektek megvalósítására is, mint például a színészmúzeum – mondta a rektor.

Az egyetem a régió egyeteme kíván lenni, így nem csak oktatással, de a partiumot érintő kultúra, művelődés is nagyon fontos. Mindenkinek nem tudunk helyet biztosítani, de akik a kultúra terjesztésében szerepet vállalnak, azokkal szívesen együtt dolgozunk – mondta rektor.

Kiss Törék Ildikó elmondta, hogy a létrehozandó múzeum egyelőre hivatalosan még nem használhatja a múzeum nevet, annak anyaga ugyanis magángyűjtemény. Így neve egyelőre Varga Vilmos és színésztársai partiumi színházi gyűjtemény. Ebbe benne van mindaz, amit mi szeretnénk elérni. Ez a gondolat a Kiss Stúdió alapítvány részéről már két éve megfogalmazódott, különböző helyszíneket próbáltak keresni – sikertelenül, míg végül egymásra találtak a Partiumi Keresztény Egyetemmel. Annak is köszönhetően, hogy ezt az ingatlant ez év márciusában vásárolta meg az egyetem.

Így szép és viszonylag a város központjában lévő épületben kaphat helyet a gyűjtemény. Az egyetem már elvégezte a külső felújítást, belül a felújítási munkálatok zajlanak. 

Az egyelőre Varga Vilmos és színésztársai partiumi színházi gyűjtemény nevet viselő múzeum a Pavel utca 10. szám alatt lel otthonra. Fotó: Farkas László

Jelenleg folyamatban van az ablakok, az ajtó cseréje, a villamossági hálózat és a termek felújítása. Magyarországon készülnek a tárlók is, készítőjük ugyanaz, mint a nagyszalontai Arany Múzeum esetében.

A kiállítás anyagát dokumentumok, fényképek, relikviák, díjak, műsorfüzetek, esetlegesen jelmezek teszik ki, illetve egy állandó vetített anyag is megjelenik, hiszen számos mozgóképes anyaggal is rendelkeznek. A kiállítás első termének megnyitása már a közeljövőben, ebben az évben megtörténhet, abban a családok, örökösök felajánlásainak köszönhetően Papp Magda, Várad egykori híres primadonnája, Varga Vilmos, Csíki Ibolya, Halasi Erzsébet, Földes László, Bathó Ida alakját megidéző emlékek kapnak helyet.

A feldolgozás nem könnyű feladata Tavaszi Hajnal dokumentarista segítségével zajlik – immár hónapok óta. 

A későbbiekben Szabó Ódzsa, a Gábor-, a Cseke család, Gulácsy Albert, Szombati Gille Ottó emlékei is helyet kapnak a létesítményben. A távolabbi jövőben különböző közreműködéssel újabb dokumentumokat szeretnénk szerezni, és mivel a múzeum partiumi, ezért a múzeumban helyet kapó művészek körét területileg is szeretnénk bővíteni – mondta el Kiss Törék Ildikó.

A hivatalossá váláshoz is megtették már a lépéseket. A múzeum közösségi tér is lesz egyben, felolvasó estek, konferencia, pódiumest, megemlékezés, vetítés kaphat benne helyet. A Kiss Stúdió Alapítvány eddig hat millió forint támogatást kapott a projektre, de további pályázatok révén a múzeumi gyűjteménynek a továbbfejlesztésére is lehetőség lesz majd.

A denagy.hu kérdésére válaszolva Kiss Törék Ildikó azt is elmondta: egyelőre azoknak a helyi színésztársaknak állít emléket a múzeum, akiknek a váradi közönség körében ma is elevenen él az emléke. De a későbbiekben olyan színészek emlékét is megidézik, akik egykoron itt születtek, vagy játszottak – mint Muráti Lili, Kabos Gyula vagy Gózon Gyula. Ebben a Partiumi Színészmúzeumnak a remények szerint segítségére lesz többek között az Országos Színháztörténeti Múzeum is. Ugyanakkor az első terem ünnepélyes megnyitásakor a széles nagyközönség felé megfogalmaznak majd egy felhívást, arra kérve őket, ha rendelkeznek olyan tárgyi emlékkel, amely beleillik az adott tematikába, lehetőségeik szerint ajánlják azt fel a múzeum számára. 

Pálfi József szerint a Kiss Stúdió Színház immár negyed százada működik alapítványi keretek között, ehhez egyrészt a színház minőségi munkája, másrészt társadalmi igény is kellett. Ez okot adhat a reményre, hogy az a réteg, amelyik eddig is támogatta a törekvéseit, a múzeum mellé is odaáll majd. Kedves lesz ez, nem csak a váradiak számára, de a turisták is felkeresik majd – mondta a rektor. 

Fotók: denagy/Farkas László