Rendhagyó tanévnyitó a Debreceni Egyetemene

Felelősségteljes magatartást, az óvintézkedések betartását kérte a Debreceni Egyetem új polgáraitól a különleges helyszínen rendezett keddi tanévnyitón Szilvássy Zoltán rektor. A Debreceni Egyetem 14 karán 9000 elsőéves, összesen 30780 hallgató számára kezdődött meg a 2020/21-es tanév.

– Erre a mai napra mindenképpen emlékezni fognak, hiszen ma lettek debreceni diákok. Polgárai annak a városnak, amely 1538-ban létrehozta a Református Kollégiumot, jogelődét a mai Debreceni Egyetemnek. Jegyezzék meg elődeink jelmondatát: „Orando et laborando”, vagyis imádkozva és dolgozva. Ezt minden debreceni diáknak tudnia kell – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a Főépület előtt tartott keddi ünnepélyes tanévnyitón.

A rendhagyó helyszínre, az egyetemi Főépület előtti térre utalva kiemelte: ez jó alkalom arra, hogy szembenézzenek alma materükkel, a Tiszántúl emblematikus épületével, amelynek semmihez nem hasonlítható kisugárzása van.

– A mostani járványhelyzetben – mivel a fiatalokban a koronavírus tünetmentesen terjed –, jelentős részben Önökön múlik az, hogy meddig tudunk a hagyományos módon oktatni. Gondoljanak a szüleikre, nagyszüleikre, akik fokozott veszélybe kerülhetnek. A járvány terjedésének megelőzésében sokkal többet tehetnek, mint korábban bárki. Megfelelő távolságtartással, a maszk használatával és némi önmegtartóztatással tanuljanak, tehetségük és szorgalmuk legjavát adva, ugyanakkor a szabályok betartásával segítsék az intézmény további töretlen működését – kérte az elsőéveseket Szilvássy Zoltán.

– Városunk egyetlen dolognak köszönheti felemelkedését és virágzását: ez pedig a tudás – kezdte köszöntőjét Kósa Lajos.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: a több mint 200 ezres nagyváros lakosságából 70 ezer diák, köztük azok az elsőévesek is, akik most esküt tesznek, akiknek talán egyik legjobb döntése volt, hogy a Debreceni Egyetemre jelentkeztek, és akik így az ország egyik legrégebbi, legsikeresebb egyetemének polgárai lehetnek – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy az idei felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkezők 74 %-a járt sikerrel, közülük minden hetedik diák a Debreceni Egyetemen kezdheti meg tanulmányait.

– Magyarország nagy múlttal rendelkező, versenyképes, egyben legszebb intézményének hallgatójává váltak. Egy olyan egyetemen tanulhatnak, amely a nemzetközi rangsorok értékelése szerint is magas színvonalon képviseli hazánkat a különböző színtereken, ahol megszerezhető a tudás, amely azonban csak akkor lehet értékes, ha hasznosítható a gazdaságban és a társadalom javára egyaránt – jelentette ki Palkovics László.

A magyar és külföldi hallgatók eskütételét követően Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a város újdonsült polgárait, kiemelve, hogy milyen nehéz időket élve válhattak debreceni diákká.

– Életük egyik legfontosabb időszakában kitartásukról tettek tanúbizonyságot akkor, amikor tavasszal, átállva egy addig ismeretlen, online oktatási formára, sikeresen tudtak felkészülni az érettségire és a felvételire egyaránt. Felvételt nyertek egy olyan intézménybe, amely a gyakorlatban is alkalmazható tudást, karrierlehetőséget ad hallgatóinak egy olyan városban, amely oktatási, kulturális, művészeti és tudományos központja az országnak – emelte ki Papp László.

 

 

 

A tanulmányaikat most kezdő magyar és külföldi hallgatók jelképes tanulmányi füzetet vehettek át a kari vezetőtől, majd Szikszai Tamás, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke az intézmény történelmi múltját idézte fel beszédében, példaként állítva az elődöket, az általuk elért eredményeket.

A tanévnyitó ünnepség keretében kitüntetéseket és címzetes egyetemi tanári címeket is átadtak.