Román rendező Arany Medve-díjas, sokat vitatott filmje Debrecenben

Adina Pintilie Arany Medve-díjas alkotása, a Ne érints meg! (Nu mă atinge-mă ) a kritikusok szerint újraértelmezi a szexualitás és az intimitás törékeny világát. Az alkotást az Apolló mozi tűzte most műsorára.

A középkorú Laura retteg az intimitástól. Nem tudja elviselni mások érintését, ezért különféle terapeutákhoz és furcsa idegenekhez fordul segítségért. A nő számára egy különös utazás veszi kezdetét a szexualitásban, miközben mind jobban összemosódik számára a valóság és a fikció. A rendhagyó terápia során felülkerekedik régi szokásokon, túllép tabukon, leküzd védekezési mechanizmusokat, egyúttal azt is megtapasztalja, hogy a legváratlanabb módokon is megteremthető az intimitás.

A több díjnyertes rövid- és dokumentumfilmet jegyző Adina Pintilie rendező-forgatókönyvíró első nagyjátékfilmjének világpremierje a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A világ egyik legrangosabb ‘A’ kategóriás seregszemléjén az alkotás egyedülálló módon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat, valamint a legjobb elsőfilm díját is. A Ne érints meg! Európai Filmdíj jelölést is kapott az Év felfedezettje kategóriában. A film főszerepeiben mások mellett az angol Laura Benson (Doktor Knock, Veszedelmes viszonyok, Divatdiktátorok) és az izlandi Tómas Lemarquis (X-men: Apokalipszis, Szárnyas fejvadász 2049, 3 nap a halálig) láthatók.

Adina Pintilie (Bukarest, 1980. január 12. –) román filmrendező, forgatókönyvíró

A bukaresti „Ion Luca Caragiale” Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendezői szakon 2008-ban. Nu te supăra, dar… című dokumentumfilmjével részt vett a varsói és a locarnói nemzetközi filmfesztiválon, és a lipcsei és a vukovári filmfesztiválon elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. Következő dokumentumfilmjét, a Balastiera #186-ot a miami filmfesztiválon a Runner Up díjjal tüntették ki, a trieszti filmfesztiválon pedig külön elismerést nyert.

A filmet övező romániai vitákról ITT olvashatnak bővebben.

Az alkotásról magyarországi kritikát ITT találnak.

A képen a rendezőnő.