Sakk Európa Bajnokság volt Nagyváradon, jövőre a városban rendezhetnék a Szenior Világbajnokságot is

17 országból összesen 347-en vettek részt a július 31. és augusztus 5. között Nagyváradon megrendezett 18. Rapid és Villámsakk Ifjúsági Európa Bajnokságon. A népes mezőnyben 163 román versenyző volt, ebből 24 Bihar megyei, míg Magyarországról összesen 35-en vettek részt a sporteseményen.

A rangos eseményt az Európai Sakk Unió (ECU) égisze alatt a Román Sakkszövetség rendezte meg, a Bihar Megyei Önkormányzat és a Bihar Megyei Sakkegyesület segítségével.

Nagyvárad és Bihar megye történetének legrangosabb, a Continental Szállóban megrendezett sakkeseményén, a hivatalos adatok szerint 17 országból összesen 347-en vettek részt. A népes mezőnyben 163 román versenyző volt, ebből 24 Bihar megyei. A Romániában először megszervezett vetélkedő jellegzetessége, hogy egyszerre négy Európa Bajnokságot is szerveztek egymás után, különböző korcsoportok szerint fiúk és lányok számára: Rapid sakk egyéni és csapat, Villám sakk egyéni és Sakk feladványfejtő EB.

A nagyváradi Állami Színházban sorra került ünnepélyes díjkiosztáson összesen 140 érmet osztottak ki. A legjobban a román ifjúsági küldöttség szerepelt, összesen 25 érmet szereztek, ebből 8 arany, 6 ezüst és 11 bronz. A Román Sakkszövetség vezetői szerint ez minden idők legjobb román szereplése Európa Bajnokságokon, és főleg annak köszönhető, hogy 2014-ben kezdeményezésükre Romániában bevezették az iskolákban a sakkoktatást. A legértékesebbnek, a sakksport szakmai szempontjából a 18 éves fiúknál aratott hármas győzelmet tekintik, itt az első helyen a már sokat ígérő Bogdan-Daniel Deac (CS Politehnica Iaşi) nemzetközi nagymester végzett. Jól szerepeltek még az orosz, fehérorosz, osztrák, lengyel és szlovén sakkozók is.

Magyarországról összesen 35-en vettek részt, két arany- és egy ezüstérmet szerezve. A 12-éves lányok rapid sakkversenyét veretlenül a 11-éves ajkai Gaál Zsóka nyerte, az ő aranya mellett rapid sakkban Kozák Ádám gazdagította a magyar éremgyűjteményt, aki a 16 éven alatti fiúk mezőnyében a második helyezettnek járó ezüstérmet vehette át. A blitz versenyen a 14 éves fiúknál Persányi Barnabás diadalmaskodott és szerezte meg az Európa bajnoki címet.

A nagyváradi és Bihar megyei sakkozóknak ez a szint még magasnak bizonyult, emiatt nem tudtak az élmezőnybe kerülni.

A szervezési szempontból nehéz, de sportszerű verseny főbíró helyettese dr. Fleisz János nemzetközi versenybíró volt, a bírói testület tagja volt még Nagyváradról Dan Raț FIDE sakkbíró is.

További információk a verseny hivatalos honlapján és facebook oldalán találhatók, illetve a részletes eredményeket ITT lehet kikeresni. Jövőre a megmérettetést Észtország fővárosában Tallinnban szervezik meg.

Reméljük, hogy a sikeres vetélkedő, arra buzdítja a nemzetközi sakk vezetőket, hogy Nagyvárad újabb fontos versenyeknek adjon helyet. Erre már jövőre is sor kerülhet, mivel a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) 2019-re Romániának adta a Szenior Világbajnokság rendezési jogát, és ha a városi, illetve a megyei önkormányzat ezt felkarolja, akkor a Román Sakkszövetség Nagyváradon tervezi ezt majd megszervezni.

Dr. Fleisz János
Nemzetközi sakk versenybíró