Számos új lakóval és színes programokkal várja a régióból érkező látogatóit a Debreceni Állatkert

A Nagyerdei Kultúrpark a Partiumból Debrecenbe érkezők körében is nagyon népszerű. Szerencsére, az utóbbi hónapok korlátozásai után immár a nagyváradi, szatmárnémeti, aradi látogatók is visszatérhetnek a debreceni állatkertbe és vidámparkba, amely számos új jövevénnyel gyarapodott, és színes programokkal is várja az érdeklődőket. 

Bennett-kenguruk, vörös panda, pápaszemes pingvin, Welsh póni, gyűrűsfarkú makik, leopárd macska – csak néhány azok közül az állatok közül, melyekkel az utóbbi időszakban gyarapodott az állatkert.

Márciusban két, Pécsről érkezett fiatal nősténnyel bővült a Nagyerdő fái alatt élő Bennett-kenguruk csapata. Mint utóbb kiderült, az új jövevények nem egyedül érkeztek: erszényükben már akkor ott cseperedett egy-egy 3-4 hetes utód, akik mindössze 30 nap vemhesség után jöttek a világra alig 1 grammosan, majd sikeresen bemásztak a védelmet és táplálékot nyújtó erszénybe. Bár a két kis zsebibaba egyre gyakrabban merészkedik ki a külvilágba, még hosszú ideig, egészen bő kilenc hónapos korukig vissza-visszajárnak majd az erszény rejtekébe. Velük együtt immár nyolctagú a debreceni erszényesek csapata.

Ha év előkészítő munkájának eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program keretében végre kis panda hím érkezett az állatkert két kiváló genetikájú nőstényéhez, akik 2014 óta élnek a Nagyerdő fái alatt. Pandita, a fiatal hím kis panda a németországi Dortmundi Állatkertből érkezett. Az állatkert egyik közönségkedvence, a kis panda vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja.

A debreceni állatkert számára kiemelten fontos az őshonos állatfajok és fajták megőrzése, ezért egészen az alapítás óta otthont ad hazánk egyetlen őshonos szamárfajtájának, a parlagi szamárnak. Májusban fehér parlagi szamár született az állatkertben: az életerős és kifogástalan étvágyú kis csődört Guszti névre keresztelték. A nyugodt vérmérsékletű, ugyanakkor intelligens és jól tanítható állatokkal nemcsak kifutójukban, hanem a jeles alkalmakkor útjára induló, idén megújult külsejű csacsifogat szekérhúzóiként is találkozhat a nagyközönség.

Az állatkert pápaszemes pingvinkolóniája is gazdagodott: a fióka negyven tojásban töltött nap után kelt ki mintegy a tojásból. A jó étvágyú pingvinbébi már a pingvinóvodában nevelkedik, és rendszeresen sétára indul gondozói társaságában. Nagyjából másfél éves koráig jól megkülönböztethető lesz a felnőttektől, mivel akkorra vált majd át pihés szürkésbarna tollazatáról a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára. Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos.

Májusban Welsh póni is született a debreceni állatkertben. A származását nevében hordozó welsh póniló Wales hegyvidékein őshonos, és valószínűsíthetően a kelták által bevitt és az ott eredetileg élő észak-atlanti pónik keresztezéséből alakult ki. Világszerte kedvelt lófajta, ideális azoknak a gyermekeknek, akik szeretnének lovagolni. Erre a debreceni állatkertben is lehetőség nyílik.

Az állatkert lámái láthatóan remekül érzik magukat a Nagyerdő fái alatt, hiszen évről évre egészséges utódokkal gyarapodik az állomány. Idén először februárban, legutóbb pedig április közepén született csikó a lámáknál. A májusban született, testvéreihez hasonlóan fekete-fehér kis kanca életerős, kifogástalan étvágyú, és a sok játék mellett jó idő esetén napfürdőzni is nagyon szeret. Születésével immár kilenc egyedet számlál a debreceni lámacsapat.

Magánszemély felajánlásának köszönhetően a húsvéti ünnepek alatt egy új faj, a kínai törpefürj egyedeivel gazdagodott a debreceni nagyerdei állatkert egzotikus faunát bemutató trópusi háza. A Délkelet-Ázsiában, illetve Ausztrália északi és keleti partvidékén őshonos kínai törpefürj (Excalfactoria chinensis) átlagosan 10-12 cm-es testhosszával és 45 grammos testtömegével a legkisebb termetű tyúkalakú madárfaj.

Még áprilisban két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a nagyerdei állatkert állatállománya. Az állatkert Katta-sétányának játékos lakói, a gyűrűsfarkú makik (lemur catta) évről évre újabb csöppségekkel lepik meg a gondozókat és a nagyközönséget. A látogatók testközelből is találkozhatnak a Madagaszkár szigetéről származó főemlősfaj példányaival.

2018 novembere után idén februárban újabb egészséges utódnak adott életet a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár nőstény tagja. Az országban kizárólag Debrecenben gondozott leopárdmacskák immár négyfős családját az intézmény Kisragadozó-házában tekintheti meg a nagyközönség. A debreceni állatkert három másik európai állatkerttel közösen alapította meg a Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) európai fajmegőrzési tenyészprogramját. Céljuk, hogy a faj egyedeit idővel visszatelepíthessék természetes élőhelyükre, amihez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációra van szükség.

Esti séta az állatkertben

Júliusban is exkluzív nyáresti élményekkel várják az érdeklődőket, hiszen ismét megrendezik a nagysikerű állatkerti Esti sétákat, magyar és angol nyelven is!

Az egyedülálló program keretében a nyáreste varázsában különleges szakvezetésen fedezhetjük fel a kert ezernyi titkát és leshetünk be a kulisszák mögé, ahol feltárul az állatok addig ismeretlen, esti élete. Gondozók segítségével egészen közelről megismerkedhetünk a legkülönlegesebb állatokkal, többek között intézmény legújabb nagyragadozójával, és testközelből találkozhatunk kézből nevelt bébi sztárjaival, köztük a pingvinóvoda legfiatalabb növendékével; de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan mos fogat a víziló.

Új rendezvénnyel készül a hétvégére a Vidámpark, júliusban indulnak a Karszalagos Esték!

Az országban egyedülálló és idén 60 éves intézmény, a Debreceni Vidámpark a korlátlan vidámparki kalandokat és a nyáresték különleges varázsát egyesíti legújabb programjában, a Karszalagos Estékben, amelyeken július minden szombatján, azaz 4-én, 11-én, 18-án és 25-én, 20:30 és 23:30 között vehetnek majd részt a szórakozni és kikapcsolódni vágyók. Az egységesen 3.300 Ft/fő áron – akár elővételben – megváltható karszalagos belépővel többéves a hagyományra visszatekintő, nagysikerű Karszalagos Hétvégékhez hasonlóan a rendezvény ideje alatt korlátlanul használható a park valamennyi játékgépe.

A rendezvénnyel az intézmény főként a tizenéves és fiatal felnőtt korosztályt igyekszik megszólítani, épp ezért egy nekik kedves attrakcióval is készülnek erre a különleges estére: a földöntúli élmények világába repítő Apollo-X immár startra készen, professzionális fény- és hangtechnikával felszerelkezve várja majd utasait!