Szent László már a várban

 

Miután a helyi tanács 425/2022.05.26. számú határozata alapján Nagyvárad önkormányzata, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Műemlékvédelmi Alapítvány és a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Előmozdító Egyesület megállapodott abban, hogy együttműködnek a Szent László-szobor a nagyváradi várban történő felállítása érdekében, 2023. augusztus 28-án a Ronde Bosse Art Kft. képviselői befejezték a szobor összeszerelési munkálatait és felhelyezték azt a talapzatra.

Augusztus 29-én, kedden az önkormányzat és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség képviselői, Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Böcskei László, nagyváradi római katolikus püspök koszorút helyeztek el a szobornál Szent László emlékének tiszteletére. Ezzel az új emlékmű, amely Deák Árpád elismert művész alkotása, bekerült Nagyvárad turisztikai körforgásába.

A szobor megáldására a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által szervezett szertartás keretében kerül sor egy később meghirdetett időpontban.
 
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik bármilyen formában támogatták ennek a projektnek a megvalósulását – áll a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség facebook-bejegyzésében.
 

A szoborállítás ötlete 2017-ben, Szent László szentté avatásának 825. évfordulóján született. Az 5,3 méter magas szobor Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotása, a bronzöntést Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban.

A lovagkirály szobrát a nagyváradi magyarság eredetileg a város főterén szerette volna felállíttatni, aláírásgyűjtés is indult ezért, de végül a téren Ferdinand román király szobrát helyezték el.

Így lett a vár a következő helyszín, ahol I. László királynak (1077–1095) egykor két szobra is állt, a 14. századi álló szobor és egy később elpusztított lovas szobor, a híres kolozsvári Márton és György mesterek munkája.

Fotó: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye