Szent László ünnepe Nagyváradon és Debrecenben

Szent László király, egyházmegyéink védőszentjének ünnepén  június 27-én, szombaton Nagyváradon, a székesegyház előtti téren, Debrecenben pedig a Megtestesülés-templomban, valamint a Szent László Domonkos-templomban tartanak ünnepi szentmisét.

A világjárványra való tekintettel, illetve a hatályban levő óvintézkedések miatt húsvét ötödik vasárnapján sajnos nem szervezhettük meg Szent László tiszteletére a már hagyományossá vált Egyházmegyei Zarándoklati Napot. Egyházmegye- és városalapító királyunk oltalma azonban végigkísért bennünket ezekben a vészterhes időkben és illő, hogy az ő ünnepén, június 27-én, szombaton együtt adjunk hálát, és kérjük további közbenjárását egyházmegyénkért, közösségeinkért, családjainkért- írja közleményében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Ezen a napon 18.00 órára a város lelkipásztorai, szerzetesei és hívei a székesegyház előtti térre, a Szent László-szobor köré gyűlnek, hogy ismét elköteleződjenek az Istenbe vetett hit megőrzése és a keresztény értékek megvallása mellett. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyéspüspök mutatja be, a szónok pedig Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános lesz. Idén sem a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban sem a Szent László menedékház kápolnájában nem tartanak búcsús szentmisét.

Szombaton hármas ünnep lesz a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Pap- és diakónusszentelést, olajszentelést tartanak Szent László király, egyházmegyénk védőszentjének ünnepén  június 27-én, szombaton 10 órától Debrecenben, a Megtestesülés-templomban (Borbíró tér 9.) az egyházmegye papsága és a hívek részvételével.

Az ünnepi szentmisén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldozópappá szenteli Máté Péter és Szidor János diakónusokat és diakónussá Halász István akolitust a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára.

Ferenc püspök a kialakult járványügyi helyzet miatt a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmise elhalasztása mellett döntött, ezért most, ezen az ünnepen szenteli meg a keresztelendők, a betegek olaját, valamint a krizmát, és a papjai megújítják szentelésükkor tett fogadalmaikat.

A szentmise az egyházmegye You-Tube csatornáján, illetve a Facebook oldalán: is követhető.

Szent László búcsú a debreceni plébánián

Búcsúi ünnepét tartja a debreceni Szent László Domonkos-templom június 28-án, vasárnap 9.30-tól. Az ünnepi szentmise szónoka dr. Törő András a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki titkára lesz.

A búcsú napján Major Pius OP, atya és barátai koncertet adnak 19.15-kor – jó idő esetén az udvaron –, azoknak a tiszteletére, akik a járvány idején fokozott áldozatvállalással végezték közösség-érdekű munkájukat: többek között az egészségügyben, szociális ellátórendszerben és az oktatásban.

Kép: Szent László szobra a debreceni Szent László Domonkos-templom udvarán. Fotó: haon.hu (archív)