Tanévnyitó a nagyváradi magyar iskolákban

Hétfőn, jelenléti oktatással mintegy 90.000 diák számára kezdődött meg Bihar megyében az új tanév. Munkatársunk három magyar tanintézményben is ott volt a becsengetés ünnepi pillanataiban.

A közel 800 gyereket számláló Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad és Bihar megye legnagyobb magyar tannyelvű általános iskolája, ahol idén négy előkészítő és négy ötödik osztály indul. Az iskola – komoly nyári munka után – különleges tanév elé néz. 

Intézményünkben idén három helyszínen zajik oktatás: mivel 41 év után végre megkezdődött a főépületünk teljes felújítása, egész nyáron éjt nappallá téve dolgoztunk azon, hogy  – megteremtve a csak délelőtti oktatás feltételeit – átköltözzünk egy három áhasználaton kívül álló épületbe. A szülők segítségével minden tantermet kifestettünk, megjavítottunk, felújítottuk a vizes blokkokat és az udvart is megszépítettük. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a munkában. Az új tanévre Ady városában a költő szavait idézve üzenem:  Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek – mondta a denagy.hu-nak Pásztor Gabriella, az iskola igazgatója

Új épületben a Művészeti Líceum magyar diákjai

A nagyváradi Művészeti Líceum Bihar megye és a régió egyetlen művészeti oktatást biztosító intézménye, ahol az elemi osztályoktól egészen az érettségi megszerzéséig tanulhatnak a diákok.

Az elemi osztályok számára csak külsős osztályok működnek, ez azt jelenti, hogy a kis elemis diákok más iskolákban tanulnak, de délután zeneelméletre és hangszerórára jönnek hozzánk. Ötödiktől pedig belsős osztályaink működnek. Idén az 5-8. évfolyamon egy-egy osztályunk van. Az osztályok egyik fele zenét, a másik képzőművészetet tanul. Ez plusz hat órányi szaktantárgyat jelent. A képzőművészetis diákok két-két órában tanulják a kerámiát, festészetet és rajzot. A zenetagozatosok szaktantárgyai: főhangszer, mellékhangszer, szolfézs, kórus és hetediktől zenekar. Kilencedik osztálytól pedig zene, képzőművészet és műépítészet szakunk működik. Jelen pillanatban 283 magyar belsős diákunk van, és 60 külsős. Ez az első év, hogy a magyar tagozat ide költözött ebbe az épületbe, és átszervezési megfontolásból a tanévnyitót is külön tartjuk. – mondta hírportálunknak Nagy Gabriella aligazgató

Az idei tanévet is felkészülten várja a Szent László Líceum

A Szentlélek segítségül hívásával kezdődött el a tanév a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai számára. A Veni Sancte szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatta be a székesegyház előtti téren.

A köszöntések után a pandémia miatt elmaradt díjkiosztóra került sor, majd a tanévnyitót követően átmegyünk közösen az iskolába, ahol osztályfőnöki órával folytatódik a nap. A diákok az első osztályfőnöki órán az ideiglenes órarendet is megkapják – mondta Dulău Dianna igazgatóhelyettes.

Idén közel nyolcszáz diák kezdi meg a tanévet iskolánkban. Igyekeztünk minden körülményt megteremteni ahhoz, hogy a gyerekek tiszta, szép és korszerű osztlytermekbe kezdhessék meg az új tanévet. Természetesen minden járványügyi előírásnak igyekeztünk megfelelni, és oly módon rendeztük el a tantermeket, hogy mindenki nyugodt lélekkel tudja elengedni gyermekeit az iskolába. Az előkészítő osztályok esetében két párhuzamos osztályban indul az oktatás, összesen 45 diákkal. Az elsősök, másodikosok, harmadikosok és negyedikesek is 2-2 párhuzamos osztállyal kezdik a tanévet. Két ötödik osztályunk van, a líceumban négy szakosztály indul, ezek a közélelmezés, az egyházturisztika, a közgáz és a három éves szaklíceum, akik duális képzésben szakácsnak tanulnak és szereznek diplomát. Idén a három líceumi osztályban közel nyolcvanan érettségiznek – mondta a denagy.hu-nak Konrád Erzsébet Katalin igazgató.

A tanév szerkezete

A 2021–2022-es tanévben a tanítás szeptember 13-án kezdődik. Az oktatási minisztérium által jóváhagyott tanévszerkezet szerint az első szemeszter 2021. december 22-éig tart és tizennégy hétből fog állni, a 2022. január 10-én kezdődő második félév húszhetes lesz, és június 10-én ér véget. Az Iskola másként hét 2022. április 8-a és 14-e közé esik a következő tanévben.

Az elemi osztályosok október 25–31. között vakációzni fognak. A téli vakáció 2021. december 23-án kezdődik, és 2022. január 9-éig tart. A tavaszi vakáció 2022. április 15-e és május 1-je közé esik, a nyári vakáció június 11-én veszi kezdetét. A középiskolát végzők számára a tanítás 32 hetes lesz, ők 2022. május 27-én befejezik az iskolát. A nyolcadikosok 33 hetet járnak iskolába, számukra 2022. június 3-án ér véget a tanítás. A szakiskolai osztályok tanéve 37 hetes lesz.

 

Farkas László