Térey János életműve és a külhoni könyvek seregszemléje áll a debreceni könyvünnep középpontjában

A Térey könyvünnepen Magyarország legteljesebb külhoni könyves seregszemléjét valósítja meg a debreceni Partium Ház: 25 Kárpát-medencei magyar könyvkiadó, több mint 150 új könyvcím, 10 író-olvasó találkozó várja az érdeklődőket a Dósa nádor téri Kárpátia Könyvesház pavilonjában.

Az idei, szeptember 12-15. között megrendezésre kerülő cívisvárosi könyves ünnep középpontjában a tavaly elhunyt debreceni költő, Térey János és a külhoni magyar könyvkiadók, szerzők, könyvek népszerűsítését és anyaországi piaci megjelenését felvállaló Kárpátia Könyvesház bemutatkozása áll.

A Térey könyvünnep – Debreceni ünnepi könyvhét címmel megrendezésre kerülő rendezvény eseményeiről sajtótájékoztatón számolt be Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere; dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója; dr. Szirák Péter, a rendezvény kurátora; dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese; Pogrányi Péter, a rendezvény programszervezője és Stanik István, a Partium Ház szakmai igazgatója.

A Térey János egykori lakóháza helyén álló épületnél (ahol szeptember 14-én, Térey János 50. születésnapi évfordulóján emléktáblát is elhelyeznek) megtartott sajtóeseményen, Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere elmondta, a könyvünnep alkalmat ad arra, hogy többet beszéljenek a tavaly elhunyt költőről, íróról, láthatóvá tegyék munkásságát és Debrecenhez fűződő viszonyát.

“Téreyn keresztül Debrecen a kortárs kultúrának is fontos szereplője” – mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy emlékét tematikus sétákkal, kiállítással, a Csokonai Színház műsorával, és egy erre az alkalomra megjelenő könyvvel is felidézik.

Utóbbi kapcsán Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni könyvünnepek kurátora jelezte: Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai címmel jelenik meg az emlékirat, amelyen Térey János a halála előtti években dolgozott, és bár “nem tudta befejezni, de a tervezett mű egész struktúráját kidolgozta”.

Az eseménysorozat főszervezője a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, és a város szinte összes kulturális intézménye bekapcsolódik: az Alföldi Nyomda, a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a Főnix Rendezvényszervező, Partium Ház.

Bemutatkozik a Kárpátia Könyvesház

A könyvünnep másik fontos eseményét a debreceni Partium Ház Kárpátia Könyvesházának bemutatkozása jelenti. A Méliusz könyvtárban ünnepi könyvbemutató keretében köszöntik az 50 éves Kriterion kiadót. „A Kriterion Könyvkiadó generációk olvasási élményeit határozta meg, Erdélyben és Magyarországon talán nincs is olyan otthoni könyvespolc, amelyen ne lenne legalább egy, a kiadó által kiadott könyv” – mondta Stanik István, a Partium Ház igazgatója.

Kriterion, 50 éve!

Egy legendás kiadót köszöntünk Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, a kiadó vezetői és díszvendégek jelenlétében. Beszédet mond: Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész. Ezt követően a résztvevők megtekinthetik az ötvenéves évfordulóra készített 30 perces kisfilmet. Az ünnepség keretében – tisztelegve a Cívis Város református hagyományai előtt – három könyvet mutat be azok szerzője, szerkesztője, Deé Nagy Anikó: Báró hadadi Wesselényi Kata, a hitben élő református nagyasszony; Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és receptes könyve; Teleki Sámuel peregrinációs naplója. A helyszínen a kötetek megvásárolhatók. Díszvendég: Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Fekete Károly református püspök. Időpont: szeptember 12. 14.00 óra, Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára, földszinti előadó

A Térey könyvünnep szombat-vasárnapi rendezvénysorozatában a Partium Ház Kárpátia Könyvesház elnevezésű pavilonjában tíz külhoni – felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, őrvidéki, muravidéki, erdélyi és partiumi szerző könyvének, dedikálással egybekötött bemutatását tervezik.

Fiatal költők Nagyváradról

Nagyváradról kettős könyvbemutató keretében két fiatal szerzővel és versesköteteikkel találkozhat a debreceni közönség: Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa beszélgetőtársa Simon Judit, a nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület vezetője. Időpont: szeptember 13. vasárnap 11:00 óra, Dósa Nádor tér, Kárpátia Könyvesház pavilon.

A Dósa nádor téren szeptember 12-étől 15-éig várják a könyves standok a vásárlókat a legfrissebb könyvekkel!

Résztvevők:

Alföld folyóirat és Alföld-könyvek, Crystal Antikvárium és Aukciósház, Fiatal Írók Szövetsége, Főnix Könyvműhely, Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete, Kalligram, Kárpátia Könyvesház, Líra, Modem, Móra Kiadó, Pagony

Részletes, teljes program ITT.

Fotó: haon.hu/Molnár Péter