Termálkert épül Nagyváradon

Új termálfürdő épül Nagyváradon, a jelenlegi Őssi strand egy részén és az annak szomszédságában lévő területen. A több mint három hektáron elterülő létesítmény, mely a tervek szerint nyári időszakban napi 1700, télen 600 fő befogadására lesz alkalmas, egy mediterrán parkot is magába foglal. A tervet a gyógykezelésekről híres olaszországi Ischia szigetén található Poseidon termálkert ihlette. A Daniel Tivadar építész által készített beruházási megvalósíthatósági tanulmány részletes leírását és a látványterveket a városháza közvitára bocsátja, mától két héten át a mosmarius@yahoo.com e-mail címen várja a lakosság projekttel kapcsolatos javaslatait.

A projektet bemutató sajtótájékoztatón Florin Birta alpolgármester arról számolt be, hogy a helyi tanács ez év elején kezdeményezte a város Őssi strand körüli részének országos érdekű gyógyfürdőként való hivatalos elismerését, és ehhez benyújtotta az összes dokumentációt. Az országos szakhatóság szakemberei megvizsgálták az Őssi strand termálvíz-forrásainak minőségét, és megállapították, hogy nagyon jó gyógyhatással rendelkeznek. A stratégia megvalósításának egyik eleme az új termálfürdő építésének terve.

Ha az egészségügyi minisztérium jóváhagyása is megérkezik, év végére a város egy jelentős területét országos érdekű üdülőhellyé nyilvánítják. Ez pedig újabb európai uniós büdzséből történő finanszírozási lehetőségeket nyit meg, amelyek lehetővé teszik az Őssi termálfürdő megépítését.

A jelenlegi strand nem szűnik meg, valamivel kisebb területen, de továbbra is igyekszik majd kielégíteni a helyi igényeket.