Új évadot hirdetett a Szigligeti Színház – A Régió bérlettel a debreceniek is részesei lehetnek a váradi teátrum előadásainak

A padlás című musicallel indítja az évadot a Szigligeti Társulat. Az előadást Tóth Tünde rendezi. Főhősünk, Rádi, a kirúgott fiatal tudós olyan gépet alkot, amely arcfelismerő programmal rendelkezik, önmagát javítja, de ha kell, az időjárást is megváltoztatja egy pillanat alatt… Rádiós, az alkotója, annyira belemerül a tudományba, az általa alkotott rendszerbe, hogy észre sem veszi, hogy van élet azon kívül. Mert vannak akik szeretik őt és számítanak rá: egy zeneakadémista lány, Süni, aki törékenysége ellenére igazi hős, Mamóka, akinek legnagyobb vágya egy unoka, elfelejtett mesehősök szellemei, akik a Révész nélkül nem juthatnak el az örök fény birodalmába. Szerelem és barátság, élet és a túlvilág reménye, valamint izgalmas fordulatok és igazi krimi mozgatja e mesét és főhőseinket, s miközben szól Presser Gábor szinte mindenki által ismert csodás zenéje, minden megoldódik. Mint egy igazi mesében.

Szilveszter este a Csárdáskirálynő című nagyoperettel köszönti a társulat az új évet. Kálmán Imre legnépszerűbb operettjének ősbemutatója 1915 novemberében volt Bécsben, Magyarországon egy évvel később, Gábor Andor fordításában került színpadra, a címszerepet Kosáry Emmy énekelte. A produkciót évtizedekig repertoáron tartották mind német, mind magyar nyelven, s időközben világhódító útját is bejárta, mára pedig az operett műfajának talán legjelentősebb és legszeretettebb képviselőjévé vált. Váradon, egy későbbi pódiumverziót leszámítva, teljes egészében 1955-ben vitték utoljára színpadra, Gróf László rendezésében, Dukász Anna, Papp Magda, Ihász Aladár, Szögi Arany és sok más váradi színésznagyság szereplésével. Hajmási Péter, Kivilágos kivirradtig, A lányok, a lányok…, Jaj, cica – csak néhány az örökzöld dalok közül, amelyek Szilveszter este Váradon is felcsendülnek majd. Az előadást Novák Eszter rendezi.

Az évad második felében Zsótér Sándor rendező érkezik a társulathoz, aki az angolszász irodalom egyik gyöngyszemét, az Alice csodaországbant állítja nagyszínpadra. Lewis Carroll szürreális meséje egy félénk kislány felnövésének története. Alice a mindig nagyon siető és mindenhonnan elkéső fehér nyuszit követve zuhan a nyúlüregbe, ahol értelmetlen, meghökkentő, mondhatnánk, teljesen bolond álomvilág várja – a felnőttek nevetséges világa. Ebben a világban a kicsi nagy, a nagy kicsi, a krikettütő flamingó, a macska mosolyog, de a mosoly nem mindig jár együtt macskával, az uzsonna pedig soha nem ér véget.

A Transilvania Színpadra készül Balogh Attila színművészünk rendezése, az Állítsátok meg Arturo Uit!. Bertolt Brecht „történelmi gengszterparádéja” 1941-ben íródott. Arturo Ui a chicagói zöldségmaffia karfiolkirálya, aki lassanként, ám gátlástalanul és megállíthatatlanul átveszi az uralmat a város fölött. A darab nyíltan történelmi allegóriaként értelmezendő: a szereplők mindegyikének megfeleltethető egy-egy valós figura, és a cselekmény egyes fordulatai is valós történelmi események megfelelői. Elég annyi hozzá, hogy maga Arturo Ui a huszadik századi Európa legsötétebb és legsátánibb „vezérének” színpadi inkarnációja…

Július 19-től indul a bérletértékesítés – A Csokonai Színház vendégelőadása sem marad el

Július 19-én, szerdán kezdődik a Szigligeti Színház 2023/2024-es évadára szóló bérletek értékesítése. A jegypénztár aznap 13 órakor nyit. Megmaradnak a jól ismert bérletházak, ugyanakkor néhány új bérlettípust is kínálunk. Mivel több musicalt, illetve egy nagyoperettet is ígér az évad, létrehoztunk egy Zenés Trió-bérletet, amelyben időponthoz nem kötötten választhatnak három zenés előadást a nézők, illetve az új stúdiótérrel visszatér a Stúdió Trió-bérlet is.

A bérletkonstrukciókba vendégelőadások is bekerültek: több előadással csatlakozik az évadhoz a szatmári színház magyar társulata, illetve érkezik egy produkció a debreceni Csokonai Nemzeti Színházból is.

Július végéig van lehetőségük a régi bérleteseknek arra, hogy megszokott helyüket lefoglalják a következő évadra is. A fennmaradó helyek értékesítése augusztus elsejétől kezdődik, augusztus 15. után pedig már a szeptemberi előadásokra is árulnak jegyet. Szeptemberben ugyanis már két bemutatóval várják a nézőket: a Lilliput Társulat Tüskevár című gyerekszereplős musicaljét 3-án mutatják be a várszínházban, a Szigligeti Társulat pedig 17-én A padlással várja a zenés műfaj kedvelőit a nagyszínpadon. 

Bessenyei György Régióbérlet

Árak:

Páholy első két szék: 200 RON

Páholy hátsó székek, zsöllye: 175 RON

Előadások a bérletben:

A padlás

A Schroffenstein család

Csárdáskirálynő

Alice csodaországban

Anconai szerelmesek (a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vendégjátéka)