Új évadot hirdetett a Szigligeti Színház

Az elmúlt két év kényszerű lezárásokkal, bizonytalansággal tarkított időszaka után kiegyensúlyozott és kiszámítható évadot tervez a nagyváradi Szigligeti Színház. Minderről, valamint az előző évad legnagyobb sikereiről évadnyitó sajtótájékoztatón számolt be Czvikker Katalin főigazgató, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője, Bozsódi-Nagy Orsolya, irodalmi titkár és János Szabolcs PR-titkár.

“Az elmúlt évadban mintegy 38 000 nézője volt az előadásainknak – 295 előadást játszottak a színház társulatai összesen, abből 213-at itthon, 51-et a megyében és Románia más városaiban, 31-et pedig külföldön. A 2021-2022-es évad egyik legnagyobb sikere Az öngyilkos című produkció díja, amelyet a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának szakmai bizottsága a legjobb előadás címével tüntetett ki, ugyanakkor komoly eredmény az is, hogy a mostoha körülmények – világjárvány miatti korlátozások – ellenére idén is sikerült megszervezni a Holnap Után Fesztivált.” ? számolt be Czvikker Katalin főigazgató az előző évadban elért sikerekről. Mint megtudtuk, a Nagyvárad Táncegyüttes komoly eredménye, hogy az idei Dubaji Világkiállításon öt másik romániai nagyszínpadi produkció között játszhatták el Népek Tengere című előadásukat a nemzetközi közönség előtt. A Lilliput Társulat pedig idén zárta le eddigi egyik legnagyobb vállalkozását, a Valahol Európában című musicalt, amelyet 21 gyerek és fiatal segítségével valósítottak meg. 22 előadást, közel hatezer néző, hét helyszínre sikerült adaptálni. 
 

Néző nélkül nincs színház!

Ami az új évadot illeti, a teátrum úgy fogalmazott: “Az egész Európát sújtó háborús gazdasági válság, a mostoha anyagi viszonyok ellenére sem hagyja magára színházunk a hűséges közönségét, azokat a bérleteseket és jegyvásárló nézőket, akik jóban-rosszban kitartottak az intézmény mellett az elmúlt években. Ennek jegyében a Szigligeti Színház mindhárom társulata új produkciókkal készül a 2022/23-as évadban, miközben megemlékeznek Petőfi Sándor és Tamási Áron születésének évfordulóiról is.”

A nagyváradi teátrum ebben az évadban fokozottan figyel arra, hogy igazi közösségi és személyes örömöt nyújtson nézőinek. A három társulat összesen 12 bemutatóval és új tantermi előadással várja a régió színházszerető és -pártoló polgárait, a 2022/23-as évad műsortervében ugyanakkor három vendégelőadás is szerepel.

Szigligeti Társulat

Az évad első produkciója a 125 esztendeje született Tamási Áron, Ábel, Jégtörő Mátyás és Tündöklő Jeromos szülőatyja, a ?legszékelyebb? magyar író, a székelységében is egyetemes, összmagyar kulturális örökséget maga után hagyó író emkéke előtt tiszteleg. A Tamási-emlékév jegyében, de nem pusztán az emlékév miatt tűzi műsorára a Szigligeti Társulat a Csalóka szivárványt Telihay Péter rendezésében, hanem azért is, mert a nagyváradi közönség több mint húsz éve nem találkozott Tamási Áron kivételes drámai tehetségével és nyelvi erejével a színpadon.

Az évad folytatásában, szilveszterre Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Egy őrült nap, avagy Figaro házassága című darabbal készül a Szigligeti Társulat, amelynek címe már megelőlegezi a cselekmény sodró lendületét és sziporkázó humorát. A Botos Bálint rendezésében színre kerülő előadás a vágyak erejét állítja középpontba, amelyek ezen az őrült napon mindenkit legyűrnek: szerelem, hatalom, csel, csábítás hálójában mozognak az előadás férfi és női hősei.

2023 januárjában igazi kuriózum, a Magyaroszaurusz (magyaroszaurusz: Erdélyben felfedezett dinoszauruszfaj, mely feltehetően erőforrások hiányában csak mintegy ötödére fejlődhetett óriás rokonainak) című előadás várja a közönséget, amelyet Gianina Cărbunariu, a román színházi szakma egyik legjelentősebb női alkotója (író, rendező, színművész) jegyez, aki neves román alkotókkal és a Szigligeti Társulattal összefogva készít előadást. Az előadás középpontjában a dévai születésű báró, Nopcsa Ferenc (1877?1933) paleontológus, geológus, albanológus, az MTA tagja, ugyanakkor hírszerző, kém és aspiráns az albán királyságra, személyisége áll, amelyben az elmélyült tudós hajlam, a neurotikus érzékenység, a kutató és a kalandor egyesül. A nagyszabású színházi vállalkozásban a Szentendrei Teátrum a partnerünk.

Az évfordulók jegyében a Szigligeti Társulat 2023-ban megemlékezik Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára. A ?lánglelkű költő?, ?irodalmunk egyik legfényesebb csillaga? születésének jubileumára a társulat a Szabadság, szerelem ? Petőfi 200 című, januártól induló projekttel készül, amely minden korosztályt megszólító eseményeket, tantermi előadásokat foglal magába.

2023 tavaszára további két további premiert tervez a Szigligeti Társulat.

Én, a féreg címmel Kafka-kabarét rendez Kovács D. Dániel Kárpáti Péter író, dramaturg, rendező, az egyik legfontosabb kortárs magyar színpadi szerző műve alapján. A darab Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélése ihletésére született, de mégsem egyszerű színpadi adaptációról van szó: Kárpáti írói világlátása és eszközei ihletetten találkoznak Kafka sötét, groteszk, de nevettető világával, amiből egy formailag meglepő, a kabaré élességével fogalmazó színpadi történet bontakozik ki.

Novák Eszter rendezésében láthatja közönség Csinibaba című zenés vígjátékot, az azonos című, Tímár Péter által rendezett és Márton Gyula által írt film eredeti, színpadi változatát. Az éppen hatvan éve, 1962-ben játszódó történet, a felcsendülő örökzöld dallamok (köztük Fényes Szabolcs, Nagyvárad szülöttének szerzeményei is), közösségi élményt, családi programot ígérnek.

2022/23-as évad műsortervében ugyanakkor három vendégelőadás is szerepel: a Szatmárnémeti Északi Színház három produkcióval lép fel Nagyváradon. Szőcs Géza Raszputyin című darabját Sardar Tagirovsky rendezésében láthatja a nagyváradi közönség, valamint Georg Büchner Woyzeckjének színpadi adaptációját Albu István rendező jegyzi, a szatmárnémeti társulat harmadik előadása pedig a Légy jó mindhalálig lesz, Móricz Zsigmond regénye alapján.

Az utóbbi évek pandémiás korlátozásai után folytatódik az Iskola a színházban, színház az iskolában című népszerű diákprogram is, amelynek idei címe Madarat tolláról…, főtémája pedig a barátság lesz, a kiindulópontot pedig két fontos, ifjúságnak szóló irodalmi mű, Astrid Lindgren Harisnyás Pippi sorozata és Molnár Ferenc műve, a Pál utcai fiúk biztosítják.

Nagyvárad Táncegyüttes

A 2022/23-as évadban visszatér a Nagyvárad Táncegyütteshez Novák Péter, aki 2013-ban a nagysikerű Nagyvárosi bujdosók című táncelőadást jegyezte. A rendező-koreográfus ezúttal az Istenes című előadást jegyzi. Az előadás a Kárpát-medence paraszti kultúráinak autentikus tudástárából merít, és egy fordított élettörténet dramaturgiáját követve, a temetéstől a születésig, a koporsótól a bölcsőig kíséri végig a lét állomásait. Ugyanakkor, igazodva a társulat adottságaihoz, az előadás a kortárs műfajok formanyelvéből is merít, ekképpen folytatva az idén 20 éves Nagyvárad Táncegyüttes szellemi hagyományait.

Az évad másik bemutatója a talányos című A Schmürz lesz, amely egy ?fizikai színházi őrület? Boris Vian Birodalomépítők, avagy a Schmürz című drámája alapján. Az előadás, amelynek rendező-koreográfusa Györfi Csaba, Boris Vian drámáját feldolgozva, a fizikai színház eszközeivel élve, egy olyan kiüresedett világrend felmutatására törekszik, mely a testi fájdalmak és kínok megélésével kíván egyfajta megtisztulás-élményt nyújtani a rituálé résztvevőinek.

Lilliput Társulat

Három új produkciót tűz műsorrendjére az induló évadban a Lilliput Társulat.

2022. november 5-én mutatja be a társulat a Holle anyó című előadását, amelynek szövegét Pozsgai Zsolt írta a Grimm-testvérek meséje alapján. A 3 éves kortól ajánlott előadás Holle anyó varázslatos világába vezeti be a gyerekeket, ahol nincs kivételezés, nincs félig elvégzett munka, nincs kiabálás, szemrehányás. Van azonban adott szó, vannak tiszta, követhető, szigorú szabályok, és van tisztességes bánásmód. Ebben az ideális világban azt kapja, amit megérdemel.

A Lilliput Társulat a petőfisándor@arany.hu előadással tiszteleg a 200 éve született Petőfi emléke előtt. És hol máshol, mint az iskolában? ? sok verssel, játékkal, zenével. Az előadás azt a gondolatot feszegeti, hogy milyen lenne Petőfi, ha ma élne: valószínűleg több tízezer követője lenne Youtube-on, Instagramon, napi bejelentkezésein lemérhető lenne, hogy mi a trend az öltözködésben, szóhasználatban, irodalomban, hogyan lehet nyíltan, közérthetően beszélni szerelemről, szabadságról. Az előadás hetedikes-nyolcadikos korosztályra jellemző nyíltsággal igyekszik körüljárni az őket is mélyen meghatározó kérdéseket.

A Magyar Költészet Napján, 2023. április 11-én a Verselő verserdő című, játszószínházi interaktív versjátékkal, bábos játékkal jelentkezik a társulat. A játék célja a költészet és a bábozás népszerűsítése. A gyerekekkel való közvetlen játék során mondókákkal, rigmusokkal, a magyar költészet kiemelkedő gyermekverseivel ismerkedhetnek meg a legkisebbek. Oláh Anikó Katalin egy kedves kis erdei környezetbe várja majd a gyerekeket, ahol ismerős ritmusokat ismételgetve, apró hangszerekkel felfegyverkezve egyre mélyebbre és mélyebbre merészkednek a költészet erdejébe.

A bérletértékesítés augusztus 16-án kezdődik, a bérletek ára ? típustól függően 45-150 lej között mozog. További információk a színház jegypénztárában, illetve a https://issuu.com/szigligetiszinhaz/docs/musorfuzet_2023_nyomdai linken, a lapozható műsorfüzetben érhetőek el.

 

Fotó: Farkas László