Újranyitott a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum

A Bihar Megyei Tanács, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete partneri együttműködésében, február 28-án, hivatalosan is újranyílt nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum.

Miután január 27-én, a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében már bemutatták az érdeklődőknek a teljesen felújított, újra berendezett intézményt, február 28-án, romániai és magyarországi hivatalosságok, egyházi és közéleti személyiségek, valamint az új kiállítás megálmodóinak és megvalósítóinak jelenlétében, hivatalosan is újranyitották a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumot.

A jelenlévőket Borsi Imre Lóránt, a múzeum munkatársa, valamint Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója üdvözölte, az eseményen beszédet mondott Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Szabó Ödön, parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgató helyettese,  és előadást tartott Péter I. Zoltán nagyváradi helytörténész, Ady-kutató. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Magyarország kolozsvári főkonzulátusa részéről Demeter Katalin konzul, Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök, de eljöttek azok a helyi és magyarországi munkatársak is, akik részt vettek a kiállítás megtervezésében és létrehozásában, köztük Csorba E. Csilla művészettörténész, a kiállítás kurátora, valamint Hegyi Katalin főmuzeológus (PIM) is.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Ady Múzeum épületét a Bihar Megyei Tanács teljesen felújíttatta, és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak közreműködésével újrarendezte a városhoz ezer szállal kötődő költő életét és munkásságát bemutató tárlatot. A felújításra azért kerülhetett sor, mert a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetőségének sikerült tíz évvel meghosszabbítania az épület bérleti szerződését az épület tulajdonosával, a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel.

2014 óta követem figyelemmel kollégáimnak azt a munkáját, amivel az itt lévő anyagnak a rendezését, muzeológiai formába hozását végezték nyaranta. Nagyon szépnek, heroikusnak és izgalmasnak tartottam ezt a feladatot, mert olyan munkába foghattak, aminek értéke megkérdőjelezhetetlen. És mindig, amikor beszámoltak arról, meddig jutottak, arra gondoltunk, lehet-e lesz-e ebből valaha kiállítás? Most azt gondolom, ez a helyszín, és ez a tárlat bárhol Európában megállhatná a helyét – mondta köszöntőjében Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató helyettese.

A megnyitón közreműködött Meleg Vilmos színművész és Huzella Péter zeneszerző, gitáros-énekes, aki megzenésített Ady verseket adott elő. 

A kiállítás közel nyolcvan négyzetméteren Ady Endre nagyváradi, 1900 és 1903 közötti időszakának eseményeit mutatja be. A már látható tárgyak – például kéziratok, könyvek, Ady rendőri engedélye és feltételezett íróasztala – mellett, fontos szerepet kap az interaktivitás is: két érintőképernyőn a költő életének 25 fontos helyszíne lesz látható, versei színművészek előadásában magyarul és románul is meghallgathatók, s szintén kétnyelvű a „versfal”, az az alkalmazás, amelynek segítségével versszakokból hiányzó szavakat illeszthethetnek helyükre a látogatók. 

A fotókat Farkas László készítette.