Varga Csaba újra a Himalájába tart – cél a Cho-Oyu, nepáli oldalról!

Elindult a Himalájába Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki egy különleges expedíció keretében, a hegy nepáli oldaláról készül megmászni a Cho-Oyu 8201 méteres csúcsát. Ezen a déli útvonalon keresztül még senkinek nem sikerült elérnie a világ 6. legmagasabb hegycsúcsát.
 
A Cho-Oyu egy igen népszerű hegymászó úticél, a második legtöbbet megmászott 8000 méteres hegy a világon. A Mount Everesttől alig 20 km-re nyugatra található, szintén a nepáli-kínai (tibeti) határon, de a hegyre vezető expedíciók eddig csak a kínai (tibeti) oldalról indultak. Ám miután Kína a COVID-19 járvány miatt lezárta határát, így a Cho-Oyu-ra vezető normál utat is, nepáli hegymászók elérkezettnek látták az időt, hogy egy új expedíciós útvonalat nyissanak a hegy déli, nepáli oldaláról.
 
Velük tart most Varga Csaba is, hogy a tőle megszokott tiszta mászással, teherhordók és pótlólagos oxigén igénybevétele nélkül próbálja megmászni a tibeti nyelven „Türkiz Istennőnek” nevezett csúcsot. A nepáli hegymászók másodszor próbálják elérni hazai oldalról a csúcsot, a korábbi próbálkozás nem járt sikerrel. Ez a déli útvonal jóval nehezebb, mint a hagyományos tibeti oldal.
 
Az útiterv szerint Csaba szeptember 23-án érkezik Nepál fővárosába, Katmanduba, onnan Luklába repül, majd egy gyalogtúra keretében Phakding és Namche érintésével, a Thame völgyön keresztül közelíti meg a kb. 5100 méteren fekvő alaptábort. Az akklimatizációs mászások után október második felében indulhat a csúcstámadás. Amennyiben sikerül, ez lenne Varga Csaba hatodik megmászott 8000 méter feletti hegycsúcsa.
Az első magyar expedíció összesen tíz tagja 1990 októberében jutott fel először a Cho-Oyu csúcsára, a hagyományos tibeti úton, Nagy Sándor vezetésével.
Varga Csaba expedícióját a Hazajáró facebook oldalán lehet figyelemmel kísérni.
 
Forrás: Hazajáró