Vasárnaptól végre gyönyörködhetünk a nagytemplomi harangjátékban

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnöksége az elmúlt év végén határozott úgy, hogy adománygyűjtést hirdet egy 24 harangból álló harangjáték elkészítésére, amivel az első nagytemplomi istentisztelet 200 éves jubileumának állít emléket. Az elkészült harangjátékért október 18-án, vasárnap 10 órától ünnepi hálaadó istentiszteletet tart a gyülekezet, ahol első alkalommal lehetünk részesei a különleges zenei élménynek. Az igehirdetés szolgálatát Főtiszteletű dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végzi. Köszöntőt mond dr. Papp László polgármester, valamint az adományozókat köszönti Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor.

A város ikonikus épületében, a Debreceni Református Nagytemplomban 1819. november 24-én tartották meg az első istentiszteletet. Az elmúlt év végén, a 200 éves jubileum alkalmából a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnöksége elhatározta, hogy méltó és maradandó emléket szeretne állítani az évforduló emlékére. 2019 novemberében hirdetett meg adománygyűjtést az Egyházközség egy 24 harangból álló harangjáték elkészítésére, mely kivételes zenei ritkaságnak számít hazánkban. A harangjáték elkészítéséhez szükséges 20 millió forint rendkívül rövid időn belül, már 2019 végére összegyűlt az adományozóknak köszönhetően, akik között magánszemélyek, vállalatok, egyházi- és önkormányzati szervek is fellelhetőek.

A Nagytemplomi harangjáték különlegessége, hogy olyan mechanikus szerkezettel van állítva, aminek köszönhetően nemcsak a templomtér, hanem a Kossuth tér irányába is megszólaltatható. A beprogramozott művek között zsoltárok, komolyzenei művek és népdalok egyaránt megtalálhatóak.