Volt egyszer egy Szent László-hét

Számos izgalmas program között, egy különleges történelmi időutazással folytatódott ma a június 20–26. között zajló 10. Szent László Napok. A Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban Farkas László, vetítéssel egybekötött előadáson idézte fel az 1942. május 3–9. között lezajlott Szent László-hét eseményeit.

Az 1942-es Szent László hét nagy események évfordulóival esett egybe: akkor éppen 750 éve avatták Lászlót szentté; 600 éve zarándokolt el Nagy Lajos király Nagyváradra, hogy Szent László sírja mellett tarthassa első országgyűlését; és 250 esztendeje volt annak, hogy Nagyvárad felszabadult a török igája alól. 

Az előadó korabeli fotók és egy rövid filmhíradó segítségével idézte meg a pillanatot, amikor a Szent Jobbot vivő Aranyvonat megérkezett Nagyváradra, a Szent László-hét nagy ünnepségeinek színhelyére; az eseményt, amikor Magyarország kormányzóhelyettese és hitvese jelenlétében szentelték fel a Gábor Áron honvéd tüzérségi hadapródiskola zászlóját; de sok érdekességet megtudhattunk Bihari Sándor: Zsigmond király találkozása Ulászló lengyel királlyal Szent László sírjánál 1412-ben című festményéről is, amelyet József főherceg adott 1942. május 9-én, Nagyvárad városának.

A mostani, tizedik Szent László Napok is különleges, hiszen idén van Várad alapításának 930. és Szent László szentté avatásának 830. évfordulója, ráadásul az első Szent László ünnepi hét óta éppen 80 esztendő telt el.

Fotók: Nagy József Barna