A Debreceni Egyetem is csatlakozott a „Tanítsunk Magyarországért” mentorprogramhoz

A Debreceni Egyetem is csatlakozott az országos „Tanítsunk Magyarországért” mentorprogramhoz. Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írták alá az intézmény és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői.

A “Tanítsunk Magyarországért” egyetemi mentorprogram hétfői debreceni megnyitóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a felkészítési kurzusra jelentkező mintegy háromszáz hallgató előtt a program indítását indokolva két tapasztalatot említett. Egyrészt – mondta – a kistelepüléseken élő 14 éveseknek nehéz elhagyni a megszokott környezetüket, “traumát okoz” az iskolaváltás. Másrészt az a nemzetközi tapasztalat, hogy azoknak a diákoknak az eredményei, akiket csak néhány évvel idősebb mentorok segítenek a tanulásban, 15-20 százalékkal is javulhatnak.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a program részleteiről elmondta, hogy a részt vevő egyetemisták három-négy 7-8. osztályos diákkal kezdik meg a közös munkát. A programot első körben négy megyében – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar – 50 kiválasztott általános iskolában indítják szeptembertől. A jelentkező mentorok fél éves egyetemi kurzuson készülhetnek fel a “terepmunkára”.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hozzátette: középiskolásokat is bevonnak a mentorprogramba. A közös tanulás meghatározó élmény mind a középiskolásoknak, mind a kistelepülésen élő általános iskolásoknak, és a kialakult kapcsolatok a program lezárását követően is fennmaradhatnak – tette hozzá.

A Debreceni Egyetemen négy és fél perc alatt telt be a meghirdetett kurzus, ezért további kettőt indítanak, így csaknem háromszázan vehetnek részt a mentorprogramban – jelezte Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

– Fontos a Debreceni Egyetem számára, hogy csatlakozhatott a mentorprogramhoz, tovább bővítve ezzel az intézmény gyakorlatorientált képzési kínálatát – fogalmazott köszöntőjében Bartha Elek. Az egyetem oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: az intézmény karain rendelkezésre állnak a képzett szakemberek az új kezdeményezéshez. Fontos az egyetem számára az is, hogy a képzésben részt vevő tanáraival, munkatársaival hozzájárulhat az országos program sikeréhez. A féléves kurzus meghirdetése a nem pedagógus szakos hallgatók számára is lehetőséget teremt, hogy új területen próbálhassák ki magukat, és a kurzust követő munka felkeltheti érdeklődésüket a szakirányú mesterképzés, vagy tanár szakos másoddiploma megszerzése iránt is.

 

Fotó: unideb.hu