A nagyváradi magyarok kokárdakészítéssel hangolódtak lélekben a nemzeti ünnepre

Immár hosszú évek hagyománya, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját megelőző napokban a nagyváradi magyar pártok, civil szervezetek kokárdakészítésre hívják mindazokat, akik szeretnének lélekben is ráhangolódni nemzeti ünnepünkre.

A dél-rogériuszi RMDSZ körzet, közösen az Ovisuli Egyesülettel, a Diákokért Egyesülettel, a nagyváradi RMDSZ Nőszervezettel, valamint a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével várta közös kokárda- és koszorúkészítő délutánra március 13-án az érdeklődőket.

A program megvalósításáért számos lelkes önkéntes fogott össze: a szépkorúak és az RMDSZ Nőszervezet a kokárdák készítését és elkészítési módjának tanítását vállalták el, a gyermekeknek szóló kézműves foglalkozást a Diákokért Egyesület és az Ovisuli Egyesület által meghίvott pedagógusok  – Perecz-Simó Annamária és Kor Mária, (11-es Általános Iskola), Nagy Pető Réka óvónő (34-es napközi) és Bak Andrea óvónő (54-es napközi) – tartották.

-A jó hangulatú délutánon közel negyvenen vettek részt, eljöttek a művészeti líceum 9. D osztályának diákjai is, Bálint Beáta tanárnő vezetésével. A közös munkálkodás eredményeként tizenkét koszorú, és körülbelül ötszáz kokárda készült el – mondta Pető Dalma, a dél-rogériuszi RMDSZ körzet elnöke.

A program azért is volt különleges, mert az itt jelenlévő gyerekekkel, az általuk elkészített koszorúkkal és zászlócskákkal, március 15-én délelőtt közösen koszorúzzák meg Petőfi Sándor szobrát. A kokárdákat pedig az RMDSZ városi ünnepségén résztvevők között osztják majd szét, illetve Berettyóújfaluba is küldenek belőlük, hiszen Muraközi Istvánnak, Berettyóújfalu polgármesterének és Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőnek köszönhetően immár évek óta a tőlük ajándékba kapott nemzeti színű szalagból készülnek kokárdáik.

Kokárdát cserélnek idén

Az elmúlt években nem kevesebb, mint tizenkétezer darab kokárda készítésére elegendő szalag érkezett Berettyóújfaluból Nagyváradra. A hagyományokhoz híven idén is megérkezett az RMDSZ váradi székházába a szomszéd település ajándéka, de csupán két kilométernyi szalagtekercs – másfél kilométer hosszúságú kokárdának való Berettyóújfaluban maradt.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő; Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere; Bíró Rozália, parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke, Kéry Hajnal, a Nőszervezet Bihar megyei vezetője és Székely Hajnal, a Nőszervezet váradi elnöke.

Ettől az évtől ugyanis a váradiak és különböző Bihar megyei települések mellett a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Ház és a Bihari Népfőiskola kézműves köreinek hölgytagjai is hozzáláttak a kokárdavarráshoz, az elkészült darabok március 15-én kerülnek át egymás rendezvényeire.

“A történelmi Bihar megye két fele között ez a szimbolikus, gesztusértékű együttműködés valóban csak jelzi a gazdaság, az infrastruktúra-fejlesztés, az  oktatás és a kultúra terén az elmúlt közel két évtizedben végzett közös munka sokrétűségét” – mondták a szervezők a kezdeményezésről.

A Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is kokárdakészítésre hívott

“Március 15-e nemzeti ünnep, minden szabadságra vágyó magyar ünnepe. A haza hívó szavára hőseink összegyűltek és készek voltak feláldozni életüket, megszabadítani a rabigától nemzetünket. Ezért mi tisztelettel tartozunk azoknak, akik vérüket ontották egy szebb, szabadabb hazáért.” – írták hívó levelükben az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi szervezetének képviselői, akik március 12-ére várták kokárdakészítésre székházukba mindazokat, akik így szerettek volna hozzájárulni nemzeti ünnepünk hangulatához.

Az érdeklődőket Moldován Gellért Lajos, a Néppárt elnöke köszöntötte, majd a Nagyváradi Asszonykórus tagjai mutatták meg  a kokárdakészítés fortélyait.

A kokárdakészítők Kossuth-nótákat és más hazafias dalokat énekelve készítették el saját, illetve ajándéknak szánt kokárdáikat, amelyeket március 15-én, a Szent László téren 16 órától sorra kerülő néptáncos toborzón és 17 órától a Szacsvay-szobornál megrendezésre kerülő megemlékezésen osztanak majd ki.

 

Fotók: Ovisuli Egyesület, Berettyóhír, Néppárt