A nagyváradi római katolikus székesegyház istentiszteleti rendje nagyhéten és húsvét ünnepén

Április 14-én Virágvasárnapot ünnepeljük. Ezzel kezdetét veszi a nagyhét, amikor Urunk Jézus Krisztus szenvedésére és halálára emlékezünk. A nagyhét idején a nagyváradi bazilikában a különböző szertartásokat és szentmiséket az adott időszaknak megfelelő rend és program szerint celebrálják.

A nagyhetet megelőző vasárnapon – virágvasárnap – Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását ünnepeljük. 

Az ünnepélyes szertartás 11.00 órakor a Püspöki Palota előtti téren barkaszenteléssel kezdődik. A székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén Urunk szenvedéstörténete (passio) ebben az évben Szent Lukács evangéliuma szerint hangzik el. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök lesz. Az ünnepi szentmisében Urunk szenvedéstörténete (passio) hangzik el Lukács evangélista szerint. 

Passiójáték és komolyzenei koncert a székesegyházban

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Benedek Ramóna, Mosoni Erika és Zalder Éva Mária tanárnők vezetésével a kereszténység legnagyobb ünnepére a Nagyböjti missziós út a diákokkal című húsvéti misztériumjátékkal készülnek, amit az Ifjúsági Világnapon, 2019. április 14-én, Virágvasárnap 17.00 órakor a székesegyházban is bemutatnak.  19.00 órától komolyzenei koncert lesz, a Szent Cecília kórus előadásában. Műsoron Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater, valamint Esterházy Pál művei. Az est vendégművészei Cormoș Viktória (szoprán) és Lukács Annamária (mezzoszoprán). Közreműködik Costin Éva és Székely Boglárka hegedűn, Vasile Vulturar mélyhegedűn, Ichim Beáta gordonkán, Seretoc Flaviu Emanuel nagybőgőn, Kribus Mónika zongorán. Vezényel Oláh Gabriella. A belépés díjtalan.

A Nagyhét első három napján – hétfőn, kedden és szerdán – a székesegyházban a megszokott program szerint mutatják be a szentmiséket.

NAGYCSÜTÖRTÖKÖN, ÁPRILIS 18-án a székesegyházban két ünnepélyes szentmisét mutatnak be.

– A krizmaszentelési mise 10.00 órakor kezdődik. Az egyházmegye papsága együtt misézik a Főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése (keresztelendők olaja, betegek olaja és a szent krizma)

– Az Utolsó Vacsora emlékére 19.00 órakor celebrál szentmisét Böcskei László megyéspüspök, melynek keretében Jézus felebaráti szeretetének emlékére a Főpásztor 12 férfinak mossa meg a lábát. A szentmisét 22.00 óráig tartó virrasztás követi.

NAGYPÉNTEKEN, ÁPRILIS 19-én, Urunk szenvedésére és halálára emlékezünk.

Délután 15.00 órakor a székesegyház előtt közös keresztutat tartanak a város plébániái. A nagypénteki szertartás 18.00 órakor kezdődik, majd 21.00 óráig a Szent Sírnál szentségimádást tartunk.

NAGYSZOMBATON, ÁPRILIS 20-án 10.00–20.00 óra között a hívek szentségimádáson vehetnek részt a Szent Sírnál. Kérjük a híveket, a fiatalokat, a gyermekeket, vegyenek részt minél nagyobb számban a nagyszombati virrasztáson.

HÚSVÉT VIGÍLIÁJA 21.00 órakor tűzszenteléssel kezdődik a székesegyház előtti téren. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása Böcskei László megyéspüspök celebrálja. A szentmise után feltámadási körmenetet tartunk és megáldjuk a húsvéti ételeket.

HÚSVÉTVASÁRNAP, ÁPRILIS 21-én a székesegyházban ünnepi miserend lesz. A reggel 8.00 órás szentmise előtt és után megáldjuk a húsvéti ételeket. A húsvétvasárnapi pontifikális szentmisét délelőtt 11.00 órakor celebrálja Böcskei László megyéspüspök. A szentmisét a székesegyház Szent László Ének- és Zenekara kíséri. 18.00 órakor is lesz szentmise a székesegyházban.

HÚSVÉTHÉTFŐ, ÁPRILIS 22-én a szentmiséket vasárnapi miserend szerint mutatják be: 8.00, 10.00, 11.30 és 18.00 órakor.

Kép: Barkaszentelés Nagyváradon (Archív) Fotó: Farkas László