A partiumi állami gondozott gyermekekre is gondolnak a debreceni csokigyűjtő akció szervezői

Idén is elindul a debreceni csokigyűjtő akció, melyet már nyolcadik éve azért szerveznek, hogy a régióban az állami gondozásban élő gyermekek ünnepe is “édesebb” lehessen. A jótékonysági akció keretében a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete, a Debreceni Kör Dáma Egyesület, a Debreceni Karitatív Testület, valamint partnereik csokoládét gyűjtenek, melyet a december 16-i – Lovardában rendezett – “Szeretve lenni jó!” Gálaesten adnak át a gyermekeknek. De Debrecen segítő keze már egészen a Partiumig elér, ugyanis a magyar határokon túl élő, állami gondozott gyermekeknek is folyik a gyűjtés.

Az adománygyűjtési akcióhoz idén is több köznevelési intézmény, önkormányzati fenntartású intézmény, civil szervezet, a megyei kormányhivatal, médiapartner és gazdasági társaság csatlakozik. Sőt, tavaly már Debrecen mellett több magyar város is csatlakozott a csokigyűjtéshez.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata már a kezdetektől figyelemmel kíséri a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének munkáját, az önkormányzat idén 790.000 Forinttal támogatta az egyesület működését és programjait. Debrecen városa minden évben csatlakozik a csokigyűjtő akcióhoz. Azon felül, hogy önkormányzatunk csokoládét gyűjt a gyermekeknek, a Lovardában rendezett gálaest terembérletét teljes egészében finanszírozza.

Széles Diána a november 6-6n tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a karácsonyt ideális esetben családi körben töltjük, de sajnos ez nem mindenkinek adatik meg. Az állami gondozásban élő gyermekek számára a család fogalma egészen mást jelenthet. Nekünk feladatunk, hogy rájuk is gondoljunk. Amit a csokigyűjtő akció keretén belül összegyűjtünk, az ezeknek a gyerekeknek a törődést és a reményt jelentheti. 2018-ban nem csak a debreceni, de több magyar városban élő gyermeknek is gyűjtöttünk csokoládét és idén Debrecen segítő keze már egészen a Partiumig elér, ugyanis a magyar határokon túl élő, partiumi állami gondozott gyermeknek is folyik a gyűjtés.

Az akció zárórendezvénye, a “Szeretve lenni jó!” Gála a Lovarda Hallgatói Kulturális és Konferenciaközpontban 2019. december 16-án 17.00 órai kezdettel kerül megszervezésre, ahova – az előző évhez hasonlóan – közel 900 hátrányos helyzetben lévő gyermeket várnak a szervezők.

További csomagokat osztanak majd szét a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének karácsonyi rendezvényén, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében megrendezett gálaesten, december 18-án.

A szervezők kitűzött célja volt, hogy az idei közösségi összefogás keretében is mosolyt varázsoljanak az állami gondozásban élő gyermekek arcára.

 

Fotó: Miskolczi János