Az ingázás ismét lehetséges a román-magyar határ mentén

“Az ingázás ismét lehetséges a román-magyar határ mentén az emberek számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

„Hasonlóan több más európai országhoz, Magyarország és Románia is bevezetett korlátozásokat a határok átlépésére” – emlékeztette a miniszter a sajtót. “Ezek az intézkedések teljesen jogszerűek, és célja a magyar és romániai emberek védelme a koronavírus pandémiás terjedése ellen” – magyarázta.

„A két ország határa mentén élő közösségek élete azonban szorosan összefonódik: sokan naponta átlépik a munkát, és az emberek egészségének védelme mellett kötelességünk a gazdasági működés védelme is”- mondta.

„Ezért úgy döntöttünk, hogy a magyar-osztrák és a magyar-szlovák együttműködéshez hasonlóan egy olyan eljárást is létrehozunk Romániával, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy munka céljából ingázhassanak a magyar-román határon” – hangsúlyozta Szijjártó úr. A miniszter elmondta, hogy véleménye szerint ez szolgálja a határon átnyúló magyarok érdekeit, valamint a magyar és a román vállalkozások, valamint a gazdaság érdekeit.

A miniszter szerint az országok két rendõrségi vezetõje a lehetõ leghamarabb megállapodásra fog jutni arról, hogy mikor hajtják végre a megállapodást, és hogy melyik határátkelõhelyen lesz érvényben, magyarázva, hogy ő és társa románai megállapodtak abban, hogy a román-magyar határ mentén 30 kilométeres körzetben ismét lehetséges a kommunikáció azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak.

A tárcavezető szerda délutáni Facebook-bejegyzésében azt írta: megnyitják a létavértesi, a nyírábrányi és a méhkeréki átkelőket.

A román AGERPRES hírügynökség úgy tájékoztatott, hogy “Bogdan Aurescu román külügyminiszter és magyar hivatali kollégája, Szijjártó Péter, telefonon egyeztetett szerdán az egyik országból a másikba ingázó, határ menti munkavállalók helyzetének megoldásáról.

A külügyminisztérium nyilatkozata szerint a közösen hozott határozat végrehajtásának részleteit, közvetlen párbeszéd útján a két ország belügyminisztériumainak szintjén kell kidolgozni. A határrendőrség képviselői megállapodnak az e célra használható határátkelőkről, és meghatározzák a határ két oldalán mért távolságot, amelyre a megállapodás vonatkozik, és a határozat életbe lépésének pillanatát.

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy Magyarország március 17-étől megtiltotta a nem magyar állampolgárságú személyek beutazását.” – olvasható az Agerpres által közzétett anyagban.