EKF 2023 – Elfogadta a közgyűlés Debrecen pályázatát

Elkészült Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázata, a végeleges dokumentumot csütörtökön rendkívüli közgyűlésen, egyhangúlag fogadták el az önkormányzati képviselők. A debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons.

A sharing a tudásmegosztást, tapasztalatcserét, a közös alkotást, a partnerséget hordozza magában, míg a horizon kifejezés a Hortobágyból kiindulva a végtelen, ámde inspiráló térre, a biodiverzitásra, a szabadságra, az új távlatok megnyitására, a léptékváltásra utal. A cím tehát metaforikusan a sokrétű párbeszédet és a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi.

A pályázat 32 programelemet tartalmaz, fontos elemként van jelen mindegyikben az európaiság. Papp László polgármester “győzelemre esélyes anyagnak” nevezte a dokumentumot, amely “olyan új szervezeti struktúrákat akar előhívni”, amit akkor is érdemes lesz megvalósítani, ha esetlegesen nem nyerik el a kulturális főváros címet.

Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy a 2010-es debreceni EKF-pályázat elsősorban a kulturális infrastruktúra-fejlesztésre koncentrált, s bár a címet nem nyerték el, a tervezett beruházások azóta elkészültek. Ezúttal az emberi erőforrást, a humán kapacitás bővítését, a kulturális közösségek kapcsolatait helyezi előtérbe a pályázat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017. február 20-án írt ki pályázatot az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésére. Debrecen önkormányzata 2017. november 17-én, Csokonai Vitéz Mihály születésnapján hivatalosan is jelezte indulását Debrecen az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Ez év február 13-15. között hallgatta meg egy nemzetközi testület a pályázó városok (Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém) küldötteit Budapesten, majd döntött arról, hogy a második körbe három város: Debrecen, Veszprém és Győr jutott be.

E három város folytatta a felkészülést, és véglegesítette a pályázatát. Az EKF Debrecen 2023 Programiroda, illetve a Debrecen 2023 Programtestület több várossal vette fel a kapcsolatot, épített ki partnerséget: Nagyváraddal, Kolozsvárral, Újvidékkel, Rijeka-val, Leeuwarden-nek, Leeds-cel, Galway-jal, Kassával. A környező együttműködő megyeszékhelyek között van Nyíregyháza, Miskolc és Eger.

33 európai ország 100 városa szándéknyilatkozatban erősítette meg a programokba való bekapcsolódását, ha 2023-ban Debrecen lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A végleges pályázat átadására 2018. november 9-én kerül sor az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

A benyújtást követően a testület képviselői látogatást tesznek a versenyben lévő városokban. Az itt szerzett tapasztalatok és benyomások befolyásolják a döntést. Ezt követően december 13-án, illetve 14-én kerül sor a végleges kiválasztási ülésre. A jelölt városok küldötteinek 30 perc áll rendelkezésére, hogy bemutassák a pályázatot, majd egy 60 perces időkeretben a testület kérdéseire adnak választ. A testület sajtótájékoztató keretében hirdeti ki a végeredményt.

Fotó: debrecen.hu