Elkezdődött a térrendezés a nagyváradi görög katolikus székesegyház körül

A nagyváradi Szent László (Unirii) téren elkezdődött a munka, amely a Szent Miklós görög katolikus székesegyház udvarát is a térhez kapcsolja, ezáltal mintegy 3000 négyzetméteres, porfírborítású felülettel bővül a tér.

Elkezdődött a Szent Miklós görög katolikus székesegyház környezetének átrendezése. Már lebontották az udvart bekerítő kovácsoltvas kerítést, ezzel gyakorlatilag mintegy 3000 négyzetméter terület kapcsolódik a Szent-László (Unirii) térhez, és miután ugyanolyan kockakő és porfírborítást kap, teljesen beleolvad, a részévé válik.

Az új, díszfákkal szegélyezett rész nemcsak esztétikai szempontból emeli majd a környék színvonalát, hanem funkcionális célokat is szolgál, hiszen az eddig kerítéssel elzárt székesegyházat megnyitja a sétálók előtt, így egy újabb látnivalóval gyarapítja a tér turisztikai vonzerejét, hiszen olyan épületről van szó, amit érdemes kívül belül megszemlélni.

A görög katolikus püspökség épületének meghosszabbításaként 1800 és 1810 között, klasszicizáló barokk stílusban épült Szent-Miklós székesegyház bizánci jellegű belső terének díszítése pazar és mesterien kivitelezett. A festmények és az ikonosztáz nagymértékben követi a bizánci típusú kánonokat, az oltár előtt álló két monumentális méretű, aranyozott, hármas ikontartó állványt Mária Teréziától és II. Józseftől kapta ajándékba. Kétszáz éves fennállása alatt többször pusztította tűzvész, 1947 és 1989 között a görög katolikus egyház törvényen kívül helyezése alatt, ortodox székesegyházként működött.

A tér rendezése öt hónapig tart és mintegy 3,5 millió lejbe kerül. A képgalériánkban látható látványtervek mutatják, milyen lesz a tér ez év augusztusában.