Erdélyi ügyekről nyilatkozott Tőkés László európai parlamenti képviselő Nagyváradon

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hétfőn, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján, az aktuális erdélyi kérdéseket vette számba. Érintette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem felszámolásának folyamatát, az ártatlanul bebörtönzött székelyföldi politikai foglyok kilátástalan helyzetét, valamint bírálta az európai parlamenti választási kampányban alkalmazott módszereket.

Az EMNT elnöke kijelentette: „Távlatilag nézve valóban igen fontos a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés ügyének hathatós képviselete. A maga helyén az RMDSZ választási programjába foglalt román schengeni csatlakozás is fontos. A fennálló helyzetben viszont ezek jelentőségét is felülmúlja a sürgős politikai cselekvés szüksége a MOGYE megmentése és ártatlanul elítélt politikai foglyaink kiszabadítása ügyében. Mentsük meg egyetemünket, és szabadítsuk ki foglyainkat! Ennek a politikai napiparancsnak a teljesítése érdekében az RMDSZ-nek legalábbis fel kellene függesztenie a kormánykoalíció pártjaival való parlamenti együttműködést, és feltételekhez kellene kötnie Románia schengeni csatlakozásának a támogatását.”

Tőkés László ez alkalommal nyilatkozatot bocsátott útjára, amelyben az európai parlamenti választások kampányának és a román belpolitikának a visszásságaira is rávilágít. Problematikusnak ítéli a Fidesz és az RMDSZ együttműködését annak fényében, ahogy a bukaresti magyar képviselet kiveszi részét a román szocialisták és liberálisok támogatásából, különösen azok után, hogy az RMDSZ – szembe menve a nemzeti érdekkel – elutasította az erdélyi magyar politikai összefogást. A püspök szerint az is aggályos, ahogyan a szövetség vezetői és aktivistái az egyházat „kétes választási kampánycélokra” próbálják felhasználni, erre utal az a körlevél is, amit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület bocsátott ki, pártos választási kampányfórumot szervezve a Félix-fürdőn. Történik az úgy, hogy közben „az RMDSZ választási diskurzusából és programjából szinte teljes mértékben hiányzik Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontja, nevezetesen a migránskérdés, valamint az európai és nemzeti keresztény örökség védelme”.

Végül leszögezte, európai képviselőként és az EMNT elnökeként, ő maga teljes mértékben mellette áll Orbán Viktor heroikus küzdelmének, melyet Magyarország, a közép- és kelet-európai térség, valamint Európa védelmében folytat. „Külön köszönet illesse Orbán Viktor miniszterelnököt azért, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozóra jövet úti rendjébe erdélyi látogatási körútját is beillesztette, a magyar nemzetpolitika fontos helyszíneit és területeit részesítve kitüntető figyelmébe és hathatós támogatásában.”

Újságírói kérdésre válaszolva Tőkés László elmondta, hogy személy szerint még nem döntött, miként fog eljárni május 26-án, az EP-választások napján, és azon honfitársainak, akiknek szavazatairól az RMDSZ eleve lemondott a szűk pártérdekű listaállítással, csak azt tudja tanácsolni, hogy járjanak el legjobb belátásuk és lelkiismeretük szerint.