Hajdú-Bihar megyében jött létre az első helyi élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, mely immár 13 éve működik Magyarországon, november 8-án, létrehozta első helyi élelmiszerbankját. A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank célja a megye rászorulóinak még hatékonyabb ellátása, mentett élelmiszerrel. A Tesco, mely évek óta stratégiai partnerként támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját, ez alkalomból egy kisteherautót adományozott az egyesületnek, mellyel a mentett élelmiszereket juttatják majd el a rászorulókhoz.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az Élelmiszerbank célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, és ezzel elősegítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon.

Az Élelmiszerbank budapesti központtal működik, az országos lefedettséget jelenleg az egyesület partnerszervezetei biztosítják, akikkel közösen közel 300.000 nélkülözőt támogat az Egyesület élelmiszer adományokkal.

Az Élelmiszerbank célja, hogy hosszú távon olyan erős hálózatot alakítson ki, amely a vidéki régiók elérését még hatékonyabbá tudja tenni. Ez, mint ahogy külföldön működő Élelmiszerbankok esetében már bizonyított, helyi  Élelmiszerbankok létrehozásával tud megvalósulni. Az első ilyen partnerség Magyarországon, a meglévő hálózat erősítése révén, Hajdú-Bihar megyében jön létre most, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven.

Hajdú-Bihar megyében az Élelmiszerbank a jelenlegi 31 partnerszervezetén keresztül több mint 18.000 nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat –  lát el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal, amelyből idén eddig 550 tonna élelmiszert osztott ki.

A helyi Élelmiszerbank létrehozásával célunk, hogy térség ellátását még hatékonyabban, az ellátottak érdekeit még inkább szem előtt tartva tudjuk biztosítani. Szeretnénk megköszönni vállalati partnereinknek, hogy segítették a helyi Élelmiszerbank elindulását – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

A Tesco, mely évek óta stratégiai partnerként támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját, Debrecenben egy kisteherautót adományozott az élelmiszerbanknak, mely az autóval a mentett élelmiszereket juttatja majd el a rászorulókhoz.

A Tesco évek óta működteti a Magyar Élelmiszerbankkal közös napi élelmiszermentő programját, amelyben a 205 magyarországi áruházból már 160 vesz részt. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruházát felkészítse a még fogyasztható, de már nem eladható élelmiszerek jótékony célú adományozására. A napi mentés elindításának és partnerszervezetek bevonásának azonban sokszor, főleg a vidéki és a kisebb áruházak esetében, infrastrukturális akadályai vannak. Ezen szeretne most segíteni az áruházlánc a jármű adományozásával – írja közleményében a Tesco.

A hajdú-bihari élelmiszerbank munkáját a debreceni önkormányzat is segíti, egy 200 négyzetméteres raktárépületet biztosít az élelmiszerek fogadására, tárolására.

Az elmúlt években az Élelmiszerbank partnerszervezeteként folyamatosan segítettük a térség rászorulóit. Bízunk benne, hogy immár Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbankként működve még többet tudunk tenni az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés ellen. Az élelmiszerek osztását nagymértékben segíti raktárunk, amelyért szeretnénk köszönetet mondani a helyi önkormányzatnak – nyilatkozta Szántó László a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

A helyi Élelmiszerbank önálló egyesületként végzi majd munkáját, és működésében követi az Élelmiszerbank által már 13 éve kialakított jó gyakorlatokat.