Megállapodást kötött a nagyváradi önkormányzat és a római katolikus püspökség a barokk palota parkjának használatáról

A barokk komplexumhoz tarozó székesegyház, püspöki palota és a Kanonok sor a nagyváradi lakosok kedvenc sétáló helye, a Magyarországról érkező turisták városnéző körútjának pedig az első állomása. A városi tanács legutóbbi ülésén jóváhagyta a komplexum dendrológiai parkjának használatáról kötött megállapodást, amely lehetővé teszi a palotakert nyilvános látogatását, és fenntartásának költségvetési támogatását.

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi ülésén jóváhagyták a város és a római katolikus püspökség közötti együttműködési protokollt, amelynek célja a barokk palotához tartozó kert nyilvános felhasználásának biztosítása.

A római katolikus bazilika, a püspöki palota és a Kanonok sor alkotta barokk komplexum, benne a különleges szépségű, magnóliáiról híres palotakert 2006-ban tért vissza a püspökség tulajdonába, azóta folyamatos felújítási, korszerűsítési munkálatok színhelye.  A nagyváradi városháza és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség jó együttműködésének köszönhetően a komplexum turisztikai vonzerővé és vallási zarándokhellyé vált. Parkja nyilvános tér maradt a helyiek és a látogatók számára.

Most, hogy a szarvasi Szent István Egyetemmmel közösen beadott  határokon átívelő európai uniós pályázat finanszírozásának köszönhetően befejeződött a palotakert teljes rehabilitációja és a kor követelményeinek megfelelő színvonalú  dendrológiai parkká, egy igazi pihenési oázissá vált.

A most aláírt megállapodás értelmében, ahhoz, hogy a park megőrízze nyilvános használatát, Nagyvárad városa minden évben legkevesebb 100 ezer lej értékben hozzájárul a park fenntartásához és karbantartásához, távfelügyelet és gyors beavatkozás révén területén biztosítja a közrendet, a közvilágítási hálózat működését és a barokk komplexum épületeinek díszkivilágítását.

Fotók: Farkas László