Megkezdődött a várad-velencei Templom tér teljes felújítása

Az RMDSZ kezdeményezte, a nagyváradi magyarság pedig mellé állt a 2018-ban meghirdetett részvételi költségvetés versenykiírása idején. Mára megkezdődött a Templom tér teljes felújítása, amely az eredetileg tervezett 200 ezer euró helyett, az átfogó infrastrukturális fejlesztésekkel együtt immár 700 ezer euró értékben valósul meg.

A nagyváradi városvezetőség kolozsvári mintára 2018-ban indította el a részvételi költségvetési projektjét, amely arról szól, hogy a városban bárki javasolhat, kezdeményezhet beruházást 200 ezer euró értékig. A nevezéshez pályázatok összeállítására volt szükség, amelyeket az önkormányzat szavazásra bocsátott.

A nagyváradi RMDSZ a 2018-as kiírásban egyebek mellett két nagy projekttel vett részt az úgynevezett participatív költségvetési kiírásban, a várad-velencei Templom tér felújítását és a váradhegyaljai kultúrház felújítását tűzve ki célul. A két pályázathoz a szavazási időszakban több ezer nagyváradi csatlakozott támogatásával, így mindkét pályázatot a nyertesek között hirdette ki a nagyváradi városvezetés. Az azóta eltelt időszakban azonban keveset hallottunk ezeknek a pályázatoknak a sorsáról.

Az RMDSZ nagyváradi városi tanácsosainak kérdésére a városvezetés korábban közölte: a Templom tér felújítása számos más munkálatot von maga után, amelyeknek az előkészítése időbe telik és további anyagi források előteremtését teszi szükségessé.

Azóta kicserélték a környéken a víz- és szennyvízelvezető csöveket, és hamarosan az utcák aszfaltozása is megkezdődik.  A Templom téri utcák modernizálásával párhuzamosan ugyanakkor elkezdődött a római katolikus templom felújítása is.

A Templom téren élők évtizedek óta várnak arra, hogy az ő lakóhelyük környékét is rendbe tegye a város, hiszen ugyanolyan adófizető polgárok, mint azok, akik a „közkedveltebb”, ezért a sokkal több városi befektetés révén modernebb környezetben élnek – mondta Pető Dalma tanácsos. Az önkormányzati képviselő hozzátette, 2018-ban nagyon örültek annak, hogy pályázatuk a nyertesek között volt. Időközben a Templom tér felújítása olyan infrastrukturális beruházásokat vont maga után, amelyekre az itt élők lassan nyolcvan éve vártak. Így a tér rendbetétele, amely az RMDSZ pályázata szerint 200 ezer eurós beruházása lett volna a városnak, ma már több mint 700 ezer euró értékben valósul meg. Ez is bizonyítja, hogy szükség van a közösségi összefogásra ahhoz, hogy a váradi magyarság sikeresen végig vihesse elképzeléseit– fogalmazott Pető Dalma.